НАТО стандартизує боєприпаси для скорочення витрат і спрощення застосування – Reuters

Використання снаряда на лінії фронту в Донецькій області, фото ілюстративне

НАТО вдасться до нових зусиль із впровадження єдиних стандартів боєприпасів, щоб скоротити витрати та спростити їхнє застосування на полі бою, повідомляє агенція Reuters з посиланням на високопоставленого представника альянсу.

Міністри оборони країн НАТО зустрінуться у Брюсселі 17 і 18 жовтня. Очікується, що вони доручать генеральному секретарю НАТО Марку Рютте розробити план модернізації процесу стандартизації, повідомило джерело, яке побажало залишитися анонімним.

Основою стандартизації є угода STANAG (Standardization Agreement), яка забезпечує сумісність боєприпасів та артилерійських систем між країнами-членами НАТО. Однак із 1960-х років, коли були схвалені стандарти на артилерійські боєприпаси, 14 країн-членів НАТО зберегли право відхилятися від них. Це призвело до фрагментації ринку та ускладнення логістичних ланцюжків.

Наразі спостерігається розкид точності снарядів одного калібру від різних виробників на 40–60 метрів. Цю проблему можна вирішити за допомогою таблиць стрільби – документів, які допомагають налаштувати артилерійські системи під конкретні снаряди. Однак їх використання тривалий час ігнорувалося. Тепер НАТО має намір розв'язати цю проблему.

Західні союзники України з початку повномасштабного вторгнення Росії збільшують постачання боєприпасів. 2023 року Росія та її союзники, за наявними даними, відправили на фронт 4 мільйони артилерійських снарядів, натомість Україна та її партнери поставили близько 1,5 мільйона снарядів.