Новий очільник НАТО Марк Рютте назвав Україну головним пріоритетом. Радіо Свобода побувало на інавгурації

На церемонії в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі Рютте змінить на посаді генерального секретаря норвежця Єнса Столтенберґа

Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте офіційно очолив НАТО. Тепер він буде нести відповідальність за збереження Північноатлантичного оборонного альянсу в умовах, коли Росія продовжує повномасштабну війну проти України, а результати президентських виборів у США можуть створити небачені виклики для організації.

У в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі пройшла церемонія офіційної передачі мандату.

Радіо Свобода побувало на церемонії і першій пресконференції нового очільника Альянсу.

Рютте змінив на посаді генерального секретаря норвежця Єнса Столтенберґа, який керував НАТО протягом бурхливого десятиліття, позначеного, перш за все, вторгненням Росії в Україну в 2022 році.

Чиновники і дипломати НАТО очікують, що Рютте збереже пріоритети Столтенберґа в альянсі, який налічує 32 країни-члени, – згуртування підтримки України, підштовхування країн НАТО до збільшення витрат на оборону і залучення США до європейської безпеки.

Марк Рютте у Брюсселі заявив, що Україна буде головним пріоритетом.

Чим більше допомоги надавати Україні, тим швидше закінчиться війна, заявив Марк Рютте на своїй першій пресконференції на посаді генерального секретаря НАТО.

Посилення військової допомоги Києву він назвав пріоритетом.

Рютте розповів, що збитий літак МН17 влітку 2014 року став для нього особистим досвідом, який демонструє, що війна виходить далеко за лінії фронту – тому зараз необхідно докласти максимум зусиль.

На запитання журналістів, чи він підтримує позицію попереднього генсека, що потрібно дозволити Україні бути західною зброєю вглиб Росії, він відповів, що розуміє запит України, і що вона має на це право.

«Відповідно до міжнародного права, це право не закінчується на кордоні. Це означає, що підтримувати Україну в самозахисті означає так само, що вона повинна мати право бити по законних цілях на території ворога. Зрештою, право кожної країни визначати, яку допомогу вони надають, це не залежить від мене», – сказав Рютте.

Але невизначеність нависає як над війною і Україні, так і над майбутньою підтримкою НАТО і Києва з боку США, оскільки скептик НАТО Дональд Трамп веде передвиборчу боротьбу з віцепрезидентом Камалою Гарріс.

Брюссельська кореспондентка Радіо Свобода Олена Абрамович розповідає про те, що відомо про Марка Рютте:

Your browser doesn’t support HTML5

Марк Рютте – новий генсек НАТО. Що про нього відомо (відео)

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ядерні заяви Путіна не мають зупинити НАТО у підтримці України – Столтенберґ
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Уже не до бюрократії»: як Росія, Китай, Північна Корея та Іран примушують США та НАТО «змінюватися»