NASA встановить офіційний час для Місяця – Reuters

Уряд США 2 квітня доручив Національній аерокосмічній адміністрації (NASA) розробити єдиний стандарт часу для Місяця та інших небесних тіл у Сонячній системі. Як повідомляє агентство Reuters, США хочуть поширити ухвалені міжнародні стандарти на космос. Це відбувається на тлі того, як дедалі більше країн заявляють про плани освоєння Місяця, Марса та загалом ближнього космосу.

У розпорядженні Білого дому, яке цитує Reuters, NASA разом з іншими офіційними організаціями мають надати регламент «узгодженого місячного часу» (LTC) до кінця 2026 року.

Встановлення точного часу для Місяця може бути ускладнене через різницю гравітації та інших факторів. Представник NASA Кевін Коґґінс сказав, що звичайний земний годинник на Місяці може давати відхилення, і для точних вимірювань там можуть знадобитися нові прилади, розроблені саме для космічних умов. Наприклад, це може бути атомний годинник.

Єдиний стандарт часу для Місяця необхідний, щоб забезпечити синхронізацію передачі між Землею, супутниками Місяця, майбутніми місячними базами та астронавтами.

У січні пресслужба NASA повідомляла, що в планах космічного агентства – надіслати корабель з чотирма астронавтами в політ навколо Місяця в 2025 році, а в 2026-му здійснити першу після програми "Аполлон" 1970-х років висадку астронавта на місячну поверхню.

Китайські розробники заявляли, що мають намір здійснити першу висадку китайського тайконавта на Місяць до 2030 року. Свої наукові апарати до Місяця останнім часом надсилала також Індія, і її космічне агентство згадувало про можливість послати людину на Місяць до 2040 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Дим над Маріуполем, ракетні удари по Києву»: що бачать астронавти США та Росії з космосу і як уживаються на МКС