НАБУ: народний депутат, підозрюваний у хабарництві, ігнорує виклики на допит

У повідомленні не вказано імені депутата, але з обставин справи зрозуміло, що йдеться про представника «Слуги народу» Сергія Кузьміних

Національне антикорупційне бюро України заявляє, що народний депутат, якого підозрюють у хабарництві, ігнорує виклики на допит. У повідомленні не вказано імені депутата, але з обставин справи зрозуміло, що йдеться про представника «Слуги народу» Сергія Кузьміних.

«НАБУ і САП закликають народного депутата припинити ігнорувати виклики до правоохоронців та не боятися Закону… Він проігнорував три повістки про виклики на 29 січня, 31 січня, 1 лютого 2022 року і не з’явився до правоохоронних органів», – заявили в НАБУ.

Там нагадали, що 31 січня 2022 року генпрокурорка Ірина Венедіктова склала та підписала повідомлення про підозру народному депутату, якого детективи НАБУ «викрили «на гарячому» під час одержання 558 тисяч гривень».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У «Слузі народу» підтвердили, що їхнього депутата підозрюють у хабарництві

У НАБУ додали, що 31 січня особа, «що представилась захисником нардепа, повідомила по телефону слідству, що наразі депутат перебуває у закладі охорони здоров’я і на виклик не прибуде».

«Проте, ч. 1 ст. 139 КПК України покладає обов’язок повідомляти про причини неприбуття особисто на підозрюваного і не передбачає делегування. Вважаємо за необхідне роз’яснити, що, відповідно до положень норми п. 5 ч. 1 ст. 138 КПК України, поважною причиною неприбуття особи на виклик, серед іншого, є перебування в закладі охорони здоров’я у зв’язку з лікуванням лише за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад. Сам факт перебування особи у закладі охорони здоров’я не є поважною причиною неприбуття», – наголосили в бюро.

Національне антикорупційне бюро України 28 січня заявило, що викрило чинного народного депутата на отриманні хабаря в 558 тисяч гривень. За даними слідства, посадовець отримав кошти за сприяння в укладенні контрактів між приватними компаніями і лікарнею у Житомирській області. Через «депутатський імунітет» його не затримали.

Згодом у «Слузі народу» підтвердили, що йдеться про члена фракції Сергія Кузьміних. Сам він справу публічно не коментував.