МЗС України засудило спалах насильства в Єрусалимі та Смузі Гази

10 травня екстремістське угруповання «Хамас» випустило в бік Єрусалиму сім ракет

Міністерство закордонних справ України 11 травня оприлюднило заяву щодо подій в Ізраїлі та Смузі Гази.

«Засуджуємо загострення ситуації в Східному Єрусалимі, Секторі Газа та Західному березі, яке призвело до людських жертв. Ракетні обстріли території Ізраїлю мають негайно припинитися», – заявили в дипломатичному відомстві.

МЗС зазначило, що визнає «право Ізраїлю на самооборону», але водночас закликало всі сторони конфлікту утриматися під подальшого насильства.

Палестинські медики в Смузі Гази раніше заявили про 20 загиблих, із них дев’ять дітей.

10 травня, коли Ізраїль святкував День Єрусалиму – річницю взяття під контроль Східного Єрусалиму в перебігу арабсько-ізраїльської війни 1967 року, – екстремістське угруповання «Хамас» випустило в бік Єрусалиму сім ракет.

Читайте також: Насильство в Єрусалимі: «Хамас» «перетнув червоні лінії», обстрілявши Ізраїль ракетами – Нетаньягу

У місті ввімкнули сирени повітряної тривоги. Відомо про щонайменше одного постраждалого.

Ізраїльські військові у відповідь завдали повітряних ударів по пускових установках і інших об’єктах бойовиків «Хамасу» на півночі Смуги Гази.

Таким чином «Хамас» виконав свій ультиматум, який раніше висунув Ізраїлеві, – з вимогою до ізраїльських силовиків відійти в Єрусалимі від мечеті Аль-Акса, яка була місцем сутичок, і з інших точок у місті.

Також і США засудили ці ракетні обстріли як «неприйнятну ескалацію» й закликали до спокою обидві сторони – і палестинців, і Ізраїль.

Your browser doesn’t support HTML5

Двадцять палестинців, серед них дев'ять дітей, були вбиті «в результаті серії ударів на півночі Гази»

Сутички між ізраїльськими силовиками і палестинцями в Єрусалимі, головно в комплексі будівель мечеті Аль-Акса, почалися через протести палестинців проти виселення кількох палестинських родин у Східному Єрусалимі, щоб звільнити місце для будівництва єврейським поселенцям.

Понад 70 палестинців оскаржують у суді наказ про виселення в справі, яка тягнеться вже роками. Слухання було призначене на 10 травня, але його врешті перенесли на невизначений час.

Палестинський Червоний півмісяць – ісламська версія Червоного хреста – повідомив, що поранень зазнали 305 палестинців, 228 із них потрапили до лікарень, семеро в серйозному статі. Ізраїльська поліція повідомила про поранення 21 свого працівника, з яких троє були шпиталізовані. Працівники швидкої допомоги також повідомили про поранення чи травми семи цивільних ізраїльтян.

Увечері 10 травня сутички спалахнули знову.

Your browser doesn’t support HTML5

Нові сутички ізраїльської поліції і палестинців в Єрусалимі

Дії ізраїльських силовиків у перебігу сутичок засудила сусідня Йорданія, яка є офіційним опікуном ісламських святинь, що нині стоять на Храмовій горі, зокрема й мечеті Аль-Акса.

Поліція також заборонила євреям прохід до цього місця напередодні традиційного «Маршу з прапорами» єврейських націоналістів на День Єрусалиму, який цього року святкували 10 травня (дата встановлена за традиційним юдейським календарем на 28-й день місяця іяра і за звичним григоріанським припадає в різні роки на різні дати). В перебігу цього маршу його учасники традиційно проходять через Мусульманський квартал Старого міста, що мусульмани вважають провокацією.

Становище в Ізраїлі розглянула на терміновому закритому засіданні Рада безпеки ООН, але після цього засідання не було оголошено ніякої заяви. За повідомленнями, 15 країн-членів іще продовжують узгоджувати її текст.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Репресовані Праведники: як члени ОУН рятували уманських євреїв