МЗС Словаччини: за нового уряду передача гумдопомоги Україні залишиться, а військова – під питанням

Голови словацьких політичних партій «Голос» Петер Пеллеґріні, «Смер» Роберт Фіцо та Словацької національної партії Андрей Данко підписують меморандум про створення коаліції, 11 жовтня 2023 року

Словаччина вже не має багато запасів зброї, які могла би надіслати Україні. Про це в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода сказав міністр закордонних справ країни Мирослав Влаховський у кулуарах саміту «Форум 2000» у Празі.

«Я думаю, що після виборів у Словаччині Україна може очікувати, що ми продовжимо гуманітарну і матеріальну допомогу. Це те, що сказав колишній прем’єр-міністр і майбутній прем’єр-міністр Словаччини пан Фіцо. Я не знаю, наскільки далеко він зайде, коли йдеться про військову підтримку. Є передвиборча риторика, а є факти, які ми побачимо після виборів. Однак я думаю, що це буде тісно пов’язано з позицією прем’єр-міністра Угорщини Орбана», – заявив він.

На думку Влаховського, варто очікувати, що позиція Словаччини буде подібною до угорської, «але в інший спосіб».

Читайте також: Біженці та економіка – які наслідки для ЄС має наплив українців

«Ми вже відправили допомоги на суму 700 мільйонів євро, і ми відправили її в той час, коли вона була необхідна. І насправді ми вже не маємо багато у наших запасах. Тож очікування мають відповідними і з цієї точки зору», – додав міністр.

Нагадаємо, колишній прем’єр Словаччини Роберт Фіцо, чия політична сила нещодавно перемогла на виборах до парламенту, обіцяв «більше не надсилати жодної кулі до України».

Партія Фіцо, який у минулому вже був прем’єр-міністром, нещодавно виграла вибори і отримала від президента мандат на формування уряду. Очікується, що майбутній кабінет під його керівництвом принаймні частково перегляне політику щодо України. Фіцо виступає за повне припинення військової допомоги Києву. Його перемогу раніше вітав угорський прем’єр Віктор Орбан, який займає схожу позицію щодо війни в Україні.

Your browser doesn’t support HTML5

«В нас і так не багато лишилося» – очільник МЗС Словаччини про допомогу Україні (відео)