МЗС протестує проти рішення російського «суду» винести вирок Джемілєву

МЗС назвало безпідставними звинувачення, які російська влада висунула Мустафі Джемілєву

Міністерство закордонних справ України протестує проти рішення російського суду в окупованому Криму оголосити вирок у справі проти лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Про це йдеться в коментарі відомства 22 квітня.

МЗС назвало безпідставними звинувачення, які російська влада висунула Джемілєву.

«Це не перша спроба російської окупаційної адміністрації обмежити свободу Мустафи Джемілєва, який систематичного піддається політичним переслідуванням, а також був протизаконно позбавлений права в’їзду на територію Криму до 2034 року. Так звані «суди» реалізовують цілеспрямовану політику Росії з переслідування кримськотатарського народу і його лідерів з метою витіснення корінного народу з Криму», – заявляють у відомстві.

Читайте також: «Вони брали дамбу»: що відомо про 126-у бригади берегової оборони ЧФ Росії, яка захоплювали Херсонщину

Міністерство вказує на те, що Кремль продовжує радянську практику, переслідуючи кримських татар і, зокрема, Джемілєва, який провів 15 років у в’язниці за часів СРСР через свою дисидентську діяльність.

«Російська Федерація має припинити будь-які подальші політичні переслідування представників кримськотатарського народу та скасувати всі політично вмотивовані рішення щодо Мустафи Джемілєва», – йдеться в коментарі.

Відомство закликає міжнародних партнерів України засудити дії Росії та запровадити санкцій проти причетних до порушень прав українців на окупованих територіях.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна – не час забувати про в’язнів Кремля

Армянський міський суд, підконтрольний Росії, 22 квітня виніс заочний вирок щодо лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Раніше російське звинувачення вимагало три роки колонії-поселення лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву за статтею про «незаконний перетин російського кордону».

У Представництві президента в АРК назвали «політичним переслідуванням» російську кримінальну справу проти Мустафи Джемілєва.

На засіданні суду в Криму 5 березня 2021 року стало відомо, що Джемілєву продовжили заборону на в'їзд до Криму на 15 років – до 5 березня 2034 року.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Дороги назад уже немає»: Мустафа Джемілєв про розстановку сил та чи можна домовлятися із Путіним