«Домовленості без врахування інтересів України будуть відкинуті». МЗС про переговори РФ і Туреччини

8 червня в Анкарі представники Росії та Туреччини мають обговорити, серед іншого, питання розблокування українських портів. Ілюстративне фото

У Міністерстві закордонних справ України наголошують, що будь-які домовленості щодо розблокування українських портів, які не враховуватимуть інтереси України, будуть відкинуті.

«Цінуємо зусилля Туреччини, спрямовані на розблокування українських портів. Водночас маємо зазначити, що наразі відсутні домовленості з цього питання між Україною, Туреччиною та Росією. При цьому наголошуємо, що рішення мають ухвалюватися за участю усіх причетних сторін. Будь-які домовленості, що не враховуватимуть інтереси України, будуть нами відкинуті», – йдеться у заяві відомства.

У МЗС зауважують, що після нещодавнього російського ракетного удару по зерновому терміналу в Миколаєві не можна виключати планів Росії скористатися гуманітарним коридором для нападу на Одесу та південь України.

«Саме тому необхідними є дієві гарантії безпеки для відновлення судноплавства. Такі гарантії мають бути надані шляхом постачання Україні відповідної зброї для захисту узбережжя від загроз з моря і шляхом залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря», – наголошують українські дипломати.

8 червня в Анкарі мають відбутися переговори глави МЗС РФ Сергія Лаврова та голови турецького МЗС Мевлюта Чавушоглу. Серед іншого, вони мають обговорити питання розблокування українських портів.

Президент Росії Володимир Путін 3 червня заявив, що Москва гарантує прохід українських суден із зерном із чорноморських портів України у разі, якщо Київ розчистить фарватер від мін. При цьому, за словами Путіна, Росія обіцяє не використовувати це для наступу своїх військ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Путіну довіряти не можна – Кулеба про обіцянку ненападу на Одесу

Натомість Росія продовжує посилювати продовольчу кризу не лише блокуванням українських портів, а своїми обстрілами. Про знищення або пошкодження внаслідок російських обстрілів сільськогосподарської інфраструктури, зокрема зерносховищ, повідомляється регулярно.

Читайте також: Росія несе пряму відповідальність за будь-які дефіцити в міжнародній торгівлі зерном

6 червня у ВМС України повідомили, що Росія імітує організацію гуманітарних коридорів для виведення цивільних суден з українських портів. У ВМС вважають, що РФ намагається зіграти на гуманності і це лише можливість для російських кораблів наблизитися до українського узбережжя.