МЗС Китаю підтвердило, що Пекін не братиме участі в Саміті миру

Представниця МЗС країни наголосила, що КНР наполягає на залученості Росії до міжнародної мирної конференції

Представники Китаю не долучаться до Саміту миру в Швейцарії 15-16 червня, адже саміт «не відповідає його очікуванням», згідно з якими участь у ньому мають взяти як Україна, так і Росія. Про це 31 травня, заявило Міністерство закордонних справ Китаю.

«Домовленості щодо зустрічі все ще далеко не відповідають запитам Китаю та загальним очікуванням міжнародної спільноти, що ускладнює участь Китаю», – заявила речниця МЗС Китаю Мао Нінь на брифінгу.

Вона наголосила, що КНР наполягає на залученості Росії до міжнародної мирної конференції:

«Китай завжди наполягав на тому, щоб міжнародна мирна конференція була визнана як Росією, так і Україною, за рівноправної участі всіх сторін, і щоб усі мирні пропозиції обговорювалися чесно та рівноправно. Інакше їй буде важко відігравати суттєву роль у відновленні миру».

Читайте також: На Саміті миру розглянуть три пункти української формули миру – Зеленський

Водночас, коментуючи китайську позицію, Мао Нінь сказала, що Китай співпрацює зі Швейцарією.

«Китай надає великого значення тому, що Швейцарія приймає перший саміт щодо миру в Україні, і з початку цього року співпрацює зі швейцарською стороною та всіма залученими сторонами», – додала вона.

Коментуючи відмову, представник посольства України в Пекіні зазначив у розмові з агентством Reuters: «Нам дуже шкода, що китайська сторона не використовує можливість представити свою позицію на платформі саміту у Швейцарії».

Тим часом Кремль заявив 31 травня, що він підтримує рішення Китаю не брати участь у саміті.

Читайте також: Зеленський відреагував на повідомлення про намір ЄС організувати переговори з участю РФ

Напередодні агенція Reuters із посиланням на чотири джерела заявила, що Китай не направить своїх представників на конференцію з припинення війни в Україні, яка відбудеться у Швейцарії у червні.

Агентство Bloomberg раніше писало, що президент США Джо Байден, найімовірніше, пропустить зустріч через заходи щодо збору коштів на свою виборчу кампанію.

Президент України Володимир Зеленський закликав приїхати на саміт і Байдена, і Сі Цзіньпіна. «Будь ласка, виявіть ваше лідерство у наближенні миру – дійсно миру, а не паузи між ударами», – каже він.

Конференція, на якій обговорюватимуть шляхи припинення війни в Україні, відбудеться у Бюргенштоку з 15 по 16 червня.

Your browser doesn’t support HTML5

Саміт миру у Швейцарії: РФ зриває, Зеленський кличе Байдена і Сі Цзіньпіня