У Швейцарії на фестивалі планують показати фільм «Росіяни на війні». МЗС висловило обурення

Міністерство закордонних справ України засуджує будь-які спроби надати Росії «культурну сцену для відбілювання її воєнних злочинів»

Міністерство закордонних справ висловило обурення через рішення швейцарського кінофестивалю Zurich Film Festival продемонструвати фільм російської режисерки Анастасії Трофімової «Росіяни на війні».

«Російській пропаганді за ширмою культурного продукту – не місце на міжнародній культурній сцені та червоних доріжках. У зв'язку з планами швейцарського кінофестивалю ZURICH FILM FESTIVAL включити до програми документальний фільм «Росіяни на війні» МЗС висловило обурення через таке рішення», – йдеться у заяві міністерства, опублікованій в фейсбуці.

Міністерство закордонних справ України засуджує будь-які спроби надати Росії «культурну сцену для відбілювання її воєнних злочинів, тоді як російські війська продовжують чинити звірства проти українців».

Фільм російської режисерки Анастасії Трофімової, присвячений учасникам російської агресії проти України, серед іншого, був презентований на Венеційському кінофестивалі 6 вересня. Це викликало обурення українців і користувачів соцмереж з інших країн, які підтримують Україну.

Канадський конгрес українців вказав на титри фільму, судячи з яких, він мав підтримку державно-приватного Канадського медійного фонду – за даними Конгресу, фінансування становило 340 тисяч доларів.

За даними медіа, Анастасія Трофімова працювала на російську державну медіа-мережу RT, яка перебуває під західними санкціями. У своїх коментарях до фільму вона заявляла, що «не бачила» воєнних злочинів російських військових під час перебування в зоні бойових дій.

Віцепрем’єр-міністерка і міністерка фінансів Канади Христя Фріланд підтримала критику з боку Києва й українсько-канадської спільноти на адресу стрічки і зазначила, що канадські державні кошти не повинні використовуватися на підтримку «медіа, яке намагається відбілити російські воєнні злочини».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Україні до «чорного списку» внесли режисерку фільму «Росіяни на війні» – МКСК