Франція є на боці миру, але мир не є капітуляцією жертви – Макрон

«Ми за мир, згідно з міжнародним правом, яке дозволяє народу, на який нападають, захищатися», – cказав Емманюель Макрон

Франція є на боці миру, але мир не є капітуляцією жертви, заявив президент Франції Емманюель Макрон під час спільної з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Парижі.

«Франція завжди на боці миру, але мир не є капітуляцією жертви…Ми не віримо в закон природи, коли право залишається за сильним. Тоді це буде постійна війна. Ми за міжнародне право…Всі прихильники миру повинні бути однодумцями, вони не мають казати: «Не треба допомагати Україні, її керівники йдуть дуже далеко». Ми знаємо цей табір псевдомиру, це табір капітулянтів. Ми за мир, згідно з міжнародним правом, яке дозволяє народу, на який нападають, захищатися», – cказав він відповідаючи на запитання щодо можливих поступок РФ і чи на сьогодні вдалий момент для початку переговорів з Москвою.

Володимир Зеленський, у свою чергу, сказав, що «справедливість – це не про поступки, а домовленості – не про ультиматуми, поваги до РФ, до вбивць у нас немає».

Раніше Емманюель Макрон підтвердив свою участь в українському Саміті миру.

Саміт, на якому планується обговорити зусилля щодо досягнення миру в Україні, відбудеться у Швейцарії 15–16 червня. За словами президента України Володимира Зеленського, сторони планують обговорити, зокрема, питання ядерної та продовольчої безпеки, а також обміну військовополонених за формулою «всіх на всіх».

На саміт запросили понад 160 держав. До Росії запрошення не надходило. Зеленський пояснював це побоюваннями, що російська сторона «все заблокує, все зірве».