МОЗ застерігає кандидатів від поширення фейків після інтерв’ю Зеленського

Володимир Зеленський продемонстрував необізнаність щодо роботи екстреної служби і запуску трансформації охорони здоров’я, кажуть у МОЗ

Міністерство охорони здоров’я України заявляє, що кандидат у президенти України Володимир Зеленський продемонстрував необізнаність щодо роботи екстреної служби і запуску трансформації охорони здоров’я в інтерв’ю РБК-Україна, опублікованому 18 квітня.

У МОЗ застерегли політиків і, зокрема, кандидатів у президенти від поширення фейків і дезінформації.

Застереження МОЗ викликали такі слова Зеленського: «І я думаю, сама Верховна Рада не знає відповіді на якісь питання, які турбують суспільство. Це як з медичною реформою. Це точно така ж історія. Приймають медичну реформу... Хто взагалі запитав у людей, а як ми з села доїдемо в цю лікарню? Тому що тепер «швидка допомога» не приїжджає, а у моєї дитини 39, а навіть якщо 37, і ця бабуся з цієї онукою, у неї серце стає, до неї не їде «швидка допомога», тому що у нас така реформа».

Читайте також: Вибори-2019: як штаби зіграють на темі медичної реформи

У міністерстві наголосили, що реформа охорони здоров’я не скасовувала виклики «швидкої». «Правила виклику екстреної медичної допомоги затверджені наказом МОЗ від 1 червня 2009 року № 370. Зміни до цього нормативного акту не вносились, він є чинним на сьогоднішній день, і саме ним керуються диспетчери «швидкої допомоги», приймаючи виклики… Трансформація системи екстреної допомоги, що впроваджується урядом…, зосереджена на тому, щоб усі українці у критичному стані якомога швидше отримали якісну допомогу», – йдеться в заяві.

У МОЗ навели дані опитування КМІС, проведеного наприкінці березня цього року, згідно з яким із 27,3 мільйонів пацієнтів, які обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, 70% задоволені ним.

Цього року Міністерство охорони здоров’я береться реформувати вторинну ланку української медицини – мережу профільних спеціалістів та стаціонар, а минулого року майже 24 мільйони українців уклали угоди із сімейними лікарями. МОЗ звітує, що частина амбулаторій, де працюють ці лікарі, вже отримала обіцяне збільшене фінансування.

Your browser doesn’t support HTML5

Страхування, безкоштовні аналізи і електронні лікарняні: Супрун про нові етапи медреформи