МОЗ просить правоохоронців перевірити тендер на ремонт «Охматдиту» – Ляшко

Рятувальники розбирають завали на території дитячої лікарні «Охматдит», постраждалої через російський удар 8 липня, Київ

Міністерство охорони здоров’я звернулося до правоохоронних органів щодо «проведення додаткових перевірок» тендеру на ремонт дитячої лікарні «Охматдит» у Києві, що постраждала після російського обстрілу в липні, повідомив очільник МОЗ Віктор Ляшко. Він пояснив це застереженнями, озвученими щодо переможця тендеру – ТОВ «Буд-технолоджі».

«Бачу, що цей вибір викликав резонанс, саме тому сьогодні ми звернулися до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок. Зі свого боку, хочу ще раз підкреслити, що я особисто і моя команда робимо все, аби процес був абсолютно прозорий. Завтра у всіх охочих буде можливість поставити всі питання, оскільки в пості все описати неможливо. Запрошую це зробити в «Охматдиті» о 14:00, де буду присутній разом з керівництвом «Охматдиту» і Фонду («Благодійний фонд «Охматдит» – ред.)», – написав Ляшко у фейсбуці 1 серпня.

Міністр також пообіцяв прозорість у виконанні ремонтних робіт. «Від моменту, коли з компанією-підрядником буде підписано договір, щодня буде оприлюднюватися публічний звіт, аби інформувати людей, на що витрачаються зібрані їх зусиллями гроші. Ми – за максимальну прозорість і підзвітність», – заявив Ляшко.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сімох дітей із «Охматдиту» вивезли на лікування до Німеччини – очільник Львівської ОВА

Раніше сьогодні видання «Наші гроші» написало, що «Благодійний фонд «Охматдит» обрав запорізьку фірму «Буд-технолоджі» переможцем тендеру на ремонт пошкодженого корпусу лікарні.

За словами журналістів, з 14 учасників – це була третя за дороговизною пропозиція розміром 307 мільйонів гривень.

«Десяток інших учасників запропонували виконати роботи значно дешевше – від 42 до 286 млн грн. Однак з жодним із них замовник перемовин не вів, ніяк не пояснюючи своє рішення», – йдеться в повідомленні.

Крім того, «Наші гроші» зазначили, що замовник не звернув увагу на те, що «Буд-технолоджі», зокрема, вказала оренду будівельної техніки, яка не може виконати монтаж фасадів вище від другого поверху.

Російські війська 8 липня завдали масованого ракетного удару по Києву й інших містах України, зокрема в столиці влучили в «Охматдит». Служба безпеки України кваліфікувала удар РФ по дитячій лікарні «Охматдит» як воєнний злочин і відкрила за даним фактом кримінальне провадження. За попередніми даними слідства, для вогневого ураження медустанови сили РФ застосували стратегічну крилату ракету Х-101. Постраждав корпус, де були діти на діалізі, розповів міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

За даними ДСНС, внаслідок масованої ракетної атаки РФ на Україну 8 липня загинули 44 людини, ще 196 людей постраждали, зокрема в Києві загинули 33 людини, 125 людей були поранені, серед них – 10 дітей.