Набрала чинності норма мовного закону про видання друкованих ЗМІ в Україні державною мовою

25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», статті якого впроваджуються поетапно

В Україні з 16 січня 2022 року набрала чинності норма мовного закону про те, що друковані засоби масової інформації в Україні видаються державною мовою.

Йдеться про статтю 25 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», яка регламентує використання державної мови у сфері друкованих засобів масової інформації.

Відповідно до закону, друковані ЗМІ можуть видаватися іншими, ніж державна, мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж цього видання також і державною мовою. Усі мовні версії повинні видаватися під однаковою назвою, відповідати одна одній за змістом, обсягом та способом друку, а їх випуски повинні мати однакову нумерацію порядкових номерів і видаватися в один день.

Розповсюдження за передплатою друкованих ЗМІ іншими мовами допускається, якщо їх засновники забезпечать можливість передплатити таке саме видання державною мовою.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мовний закон України і друковані ЗМІ: нові норми від 16 січня

25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», статті якого впроваджуються поетапно.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тарас Кремінь: недотримання закону про мову загрожує нацбезпеці України