ЄС вітає результати євроінтеграційного референдуму в Молдові – заява

За результатами голосування на референдумі, євроінтеграцію країни підтримали 50,46% виборців

Вибори президента у Молдові та референдум щодо євроінтеграції 20 жовтня були добре організовані, але пройшли в умовах, що характеризувалися «занепокоєнням щодо незаконного іноземного втручання та активних зусиль з дезінформації». Про це йдеться у спільній заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля та Європейської комісії

«Росія та її маріонетки активно намагалися підірвати демократичний процес і процес голосування в Молдові. Тим не менш, ми вітаємо молдовську владу з успішною організацією виборів і конституційного референдуму», – вказано у заяві.

Також ЄС вітає результати конституційного референдуму, «на якому молдовський народ висловив своє бажання повʼязати своє майбутнє з ЄС».

«Ми зобовʼязуємося продовжувати підтримувати демократичний розвиток, реформи та економічне зростання Молдови, а також зміцнювати її стійкість, зокрема на шляху до Європейського союзу. ЄС і Молдова мають спільне майбутнє», – йдеться на сайті Єврокомісії.

Як повідомила пресслужба ЦВК Молдови 21 жовтня, до другого туру виборів вийшли нинішня президентка Мая Санду й колишній генеральний прокурор Александр Стояногло. Згідно з результатами підрахунку протоколів, Санду набрала 42,45%, а Стояногло – 25,98% голосів виборців.

Також за результатами голосування на референдумі, євроінтеграцію країни підтримали 50,46% виборців, проти виступили 49,54%.

Другий тур виборів відбудеться за два тижні, 3 листопада.

Вибори і референдум відбулися на тлі заяв Заходу і влади Молдови про наміри Росії втрутитися у голосування.

У своїй заяві 21 жовтня Санду заявила, що голосування зазнало «безпрецедентного» нападу з боку «злочинних груп», які намагалися купити сотні тисяч голосів у спробі «підірвати демократичний процес».

Кремль «категорично відкидав» звинувачення у втручанні у виборчий процес в Молдові.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Непереконливе «За» членство Молдови в ЄС ставить президентку Санду в скрутне становище