Вибори в Молдові: поліція звинуватила проросійського олігарха в купівлі голосів на 39 мільйонів доларів

Молдовський олігарх-утікач Ілан Шор, архівне фото

Поліція Молдови звинуватила олігарха-втікача Ілана Шора в перерахуванні 39 мільйонів доларів на банківські рахунки тисяч громадян країни протягом останніх двох місяців для купівлі голосів на підтримку проросійських сил на референдумі й першому турі президентських виборів минулого тижня.

25 жовтня слідчі повідомили, що виявили близько одного мільйона банківських переказів на особисті рахунки громадян Молдови у вересні й жовтні через російський банк «Промсвязьбанк» (ПСБ).

Голова поліції Молдови Віорел Чернаутяну на пресконференції в Кишиневі повідомив, що близько 500 осіб вже були оштрафовані за «пасивну виборчу корупцію», не уточнивши, що це означає. Прямих доказів купівлі голосів не оприлюднили, але, згідно з законодавством Молдови, приймати великі суми грошей з-за кордону для політичних цілей є незаконним.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Непереконливе «За» членство Молдови в ЄС ставить президентку Санду в скрутне становище

Чернаутяну сказав, що слідчі поліції й прокурори встановили, що гроші з Росії надходили або банківськими переказами, або через кур’єрів, які платили людям напряму. Однак вважається, що Шор створив мережу довірених осіб у Молдові, яким він надсилав кошти нібито на різні соціальні заходи.

Розслідування все ще триває, сказав Чернаутяну, додавши, що 23 жовтня поліція обшукала 19 районів Молдови і знайшла конверти з готівкою.

За його словами, слідство розглядає випадки потенційної купівлі голосів і перед вирішальним другим туром президентських виборів 3 листопада.

Шор, який також має російське й ізраїльське громадянство, був заочно засуджений судом Молдови до 15 років ув’язнення у квітні 2023 року за банківське шахрайство на один мільярд доларів. Вважається, що він перебуває в Росії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У ЄС кажуть про «безпрецедентне втручання» Росії у вибори в Молдові

Незважаючи на очікування переконливої підтримки вступу в ЄС, результат референдуму 20 жовтня щодо інтеграції Молдови до Європейського союзу показав лише незначну перевагу відповіді «так» у менш ніж 1 відсотковий пункт. Проєвропейська президентка Мая Санду заявила після цього про підкуп сотень тисяч виборців і дезінформацію, організовані «злочинними групами» за підтримки «іноземних сил».

Референдум відбувся одночасно з президентським голосуванням, на якому виграла чинна президентка Санду, набравши приблизно 42,5 голоси – менше ніж 50 відсотків плюс один голос, необхідні для уникнення другого туру.

Санду зустрінеться з промосковським ексгенпрокурором Олександром Стояногло у другому турі виборів 3 листопада.

Росія заперечує будь-яке втручання у голосування в Молдові, а речник Кремля Дмитро Пєсков закликав Санду «надати докази», щоб підтвердити свої звинувачення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Молдова: опонент Санду Стояногло виправдовується через румунський паспорт