Молдова не прагне членства в НАТО, але хоче зміцнити співпрацю – міністр

«Ми живемо у складному регіоні, на який вплинула жорстока агресія Росії проти України, факт, який має драматичні наслідки для нашої країни», – сказав міністр

Молдова не прагне стати членом НАТО, заявив 30 листопада міністр закордонних справ країни Ніку Попеску, зазначивши, що її нейтралітет закріплено в конституції.

Водночас Попеску, розмовляючи з журналістами в кулуарах зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в столиці Румунії Бухаресті, додав, що нейтралітет Молдови не передбачає самоізоляції, демілітаризації або байдужості до світових справ.

Під час дводенної зустрічі міністри НАТО пообіцяли надати більш сильну «індивідуалізовану підтримку» Молдові, Грузії і Боснії та Герцеговині, країнам, які, за словами генерального секретаря Єнса Столтенберґа, «зазнають тиску з боку Росії» на тлі повномасштабного неспровокованого вторгнення Москви в Україну.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Санду розкритикувала російський режим, який «навмисно вбиває людей» і залишає у темряві й холоді

Молдова, одна з найбідніших країн Європи, прийняла сотні тисяч біженців після російського вторгнення в Україну, а також постраждала від дефіциту електроенергії та відключень, спричинених ударами Москви по українській енергетичній інфраструктурі.

Попеску зазначив, що повітряний простір Молдови був порушений російськими ракетами, націленими на Україну, і що російська ракета навіть впала на території Молдови.

«Ми живемо у складному регіоні, на який вплинула жорстока агресія Росії проти України, факт, який має драматичні наслідки для нашої країни», – сказав міністр.

Молдова, розташована між Україною і членом НАТО Румунією, минулого тижня попередила своїх громадян про необхідність готуватися до суворої зими.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Молдова заявила про шантаж Росії через газ, який зараз зберігається в Україні

Столтенберґ заявив на пресконференції наприкінці міністерської зустрічі, що Альянс посилить підтримку трьох країн, не повідомляючи подробиць про те, яку форму матиме ця підтримка.

«Якщо є хоч один урок з ситуації в Україні, то це те, що нам потрібно підтримати їх зараз», – сказав генсекретар.

«Вони по-різному страждають від російського впливу, але краще підтримати їх зараз, ніж бачити розвиток подій, які йдуть в абсолютно неправильному напрямку, як ми бачили під час вторгнення в Україну на початку цього року», – додав він.

Після російського вторгнення були побоювання щодо поширення конфлікту і що Москва може спробувати створити сухопутний коридор через південь України до сепаратистського регіону Молдови Придністров’я.

Росія утримує близько 1500 солдатів у Придністров’ї. Окрім військ, які нібито охороняють склад зброї радянських часів, Росія має ще 400-500 солдатів у Придністров’ї, яких називають миротворцями після закінчення війни 1992 року між Молдовою та Придністров’ям.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Газпром» визнав, що отримав від Молдови гроші за газ, який зараз зберігається в Україні