ОК «Південь»: трьох мобілізованих ексв’язнів після втечі повернули до військової частини на Одещині

Міщенко пояснює залишення мобілізованими території навчального центру, «спробою використовувати цей час на власний розсуд»

Троє військовослужбовців, які в місцях позбавлення волі підписали контракт на військову службу, 24 серпня залишили територію навчального центру в Одеській області. Протягом доби правоохоронці їх знайшли і повернули до військової частини, розповів в коментарі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) виконувач обов’язків начальника управління комунікацій оперативного командування «Південь» підполковник Олексій Міщенко.

Він пояснює залишення мобілізованими території навчального центру, «спробою використовувати цей час на власний розсуд». І додає, що інформація про те, що мобілізовані мали при собі зброю не відповідає дійсності.

«Найголовніше, зброї при військовослужбовцях не було, це неправдива інформація і нічого здоров’ю оточуючих не загрожувало…Вже 25 серпня їх затримали і доставили назад. Навіть не пройшло доби, тому це не розцінюється як самовільне залишення частини, вони і далі залишаються військовослужбовцями однієї з механізованих бригад» – зазначає Міщенко.

Де саме і за яких обставин затримали мобілізованих колишніх в’язнів підполковник не уточнює. У військовій частині буде проводитись службова перевірка, винні особи будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності, каже Міщенко.

«Над військовослужбовцями є командир взводу, роти, підрозділу, який відповідає за наявність особового складу. Але наразі немає інформації стосовно притягнення когось до відповідальності», – розповів він.

Колишні в’язні: сьогодні рекрути, завтра – штурмовики (фотогалерея)

Раніше про втечу трьох колишніх в’язнів, які були мобілізованими і проходили підготовку в навчальному центрі на Одещині з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомило видання «Думская». За даними журналістів, втікачі мали при собі автомати Калашникова.

8 травня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №11079-1, який дає дозвіл деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України.

Міністр юстиції України Денис Малюська в коментарі виданню The Washington Post розповів, що на першому етапі мобілізації в’язнів Україна очікує, що добровільно долучитися до армії зголосяться понад 4 тисячі людей.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У ЗСУ спростували інформацію про втечу мобілізованих ув’язнених з навчального центру