МКС відклав видачу ордерів на арешт Нетаньягу та міністра оборони Ізраїлю

Біньямін Нетаньягу

Міжнародний кримінальний суд (МКС) ухвалив рішення відкласти розгляд питання про видачу ордерів на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу та міністра оборони Йоава Галанта за звинуваченням у воєнних злочинах під час операції у Секторі Гази, пише The Jerusalem Post.

Це сталося після того, як 10 червня Велика Британія на правах «друга суду» подала заяву про подання зауважень щодо юрисдикції МКС із приводк Ізраїлю.

Суд надав іншим країнам право на подання аналогічних заяв до 12 липня 2024 року, наголосивши, що це не відкритий заклик. The Jerusalem Post зазначає, що після цього весь процес видачі ордерів на арешт може затягнутися на місяці.

Британські зауваження будуть розглянуті членами палати попереднього провадження МКС. Процес обговорення може бути публічним, хоча зазвичай процедури видачі ордерів на арешт залишаються секретними, щоб не попередити підозрюваних.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Прокурор МКС просить Суд видати ордери на арешт лідерів «Хамас» і Нетаньягу

Про те, що прокурор МКС Карім Хан вимагав видачі ордерів на арешт Нетаньягу та Галанта, стало відомо 20 травня. Тоді ж МКС запросив ордери на арешт трьох лідерів угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та Євросоюзі. Ідеться про Ях’ю Сінвара, Мухаммада Дейфа та Ісмаїла Ханію. Чи буде також відкладена видача ордерів на їхній арешт разом із ордерами на Нетаньягу та Галанта, невідомо.

Ізраїль та США, а також інші союзники Ізраїлю, виступають проти юрисдикції МКС щодо Нетаньягу та Галанта. Президент США Джо Байден назвав втручання МКС щодо Ізраїлю обурливим.

Ані Ізраїль, ані США юрисдикцію МКС не визнають.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Палата представників США схвалила законопроєкт про санкції щодо Міжнародного кримінального суду