МКС: Монголія перешкодила роботі суду, не заарештувавши Путіна

Палата попереднього провадження підтвердила, що особистий імунітет не може бути оскарженим у МКС, і відмова від нього не потрібна

Не заарештувавши президента Росії Володимира Путіна, Монголія не змогла виконати вимогу Міжнародного кримінального суду – про це йдеться у повідомленні суду від 24 жовтня з посиланням на рішення Палати попереднього провадження.

За повідомленням, Монголія не виконала вимогу МКС співпрацювати в цьому питанні «всупереч положенням Римського статуту, тим самим перешкодивши Суду виконати свої функції та повноваження».

«З огляду на серйозність відмови Монголії співпрацювати з Судом, Палата визнала за необхідне передати справу до Асамблеї держав-учасниць», – заявила пресслужба суду.

Палата попереднього провадження підтвердила, що особистий імунітет не може бути оскарженим у МКС, і відмова від нього не потрібна. Держави, які визнають юрисдикцію суду, мають заарештовувати та видавати осіб, які підпадають під ордер МКС, незалежно від їхньої офіційної посади чи громадянства.

Читайте також: Путін заявив, що не поїде в Бразилію на саміт G20. Там його могли затримати за ордером від МКС

30 серпня 2024 року Палата отримала запит від Молдови на консультації щодо вимоги арешту Путіна. Того ж дня Палата відповіла, що «для того, щоб консультації були змістовними, вони мусять бути вчасними».

Згідно з текстом рішення палати, Монголія, своєю чергою, стверджує, що Палата не повинна тлумачити її прохання про консультації як відмову від співпраці, а радше розглядати її дії як «повністю послідовні» в рамках співпраці, встановлених Римським статутом.

Міністерство закордонних справ України 12 вересня оголосило демарш монгольській стороні через відмову Монголії виконати ордер МКС на арешт Путіна.

3 вересня російський лідер Володимир Путін їздив до Монголії, де зустрівся з президентом країни Ухнагійном Хурелсухом в Улан-Баторі. Це була перша поїздка Путіна до країни-члена МКС після того, як суд видав ордер на його арешт у березні 2023 року через депортацію українських дітей.

Речник монгольського уряду заявив, що його країна не може заарештувати Путіна через енергетичну залежність.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МКС може розслідувати роль Білорусі в депортації українських дітей, хоча країна не є учасницею суду – речник