У прокуратурі розповіли, чим сили РФ атакували місію МКЧХ на Донеччині минулого тижня

Віролюбівка на Донеччині після російських обстрілів, 12 вересня 2024 року

Російські війська під час атаки 12 вересня по Віролюбівці, внаслідок якої загинули співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, застосували артилерію та безпілотник. Про це у коментарі Радіо Свобода повідомила речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва.

За її словами, після російської атаки по гуманітарній місії МКЧХ спеціалісти та слідчі виїхали на місце події, під час слідчих дій були зібрані уламки засобів ураження та скеровані на експертизу.

«Відповідно до висновку спеціаліста, війська РФ здійснили комбінований обстріл із застосуванням артилерійських осколкових фугасних снарядів 152 мм та безпілотного ударного летального апарату типу «Ланцет», – розповіла Мєдвєдєва.

Читайте також: «Гуманітарні працівники не можуть бути мішенню» – Боррель засудив удар РФ по місії МКЧХ

12 вересня місцева влада повідомила, що через російський обстріл у селі Віролюбівка на Донеччині загинули троє і поранені двоє людей. Один зі снарядів влучив по території підприємства, де перебували люди, було знищено вантажівку з гуманітарною допомогою.

Згодом Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) заявив удар по гуманітарній місії, внаслідок якого загинули троє штатних співробітників організації, ще двоє дістали поранень. У МКЧХ зазначили, що його співробітники «готувалися до роздачі деревних та вугільних брикетів у селі Віролюбівка вразливим домогосподарствам, щоб допомогти їм підготуватися до майбутньої зими, коли транспортні засоби, якими вони користувалися, були підбиті».

Тоді організація засудила удар по гуманітарній місії, але не уточнила, кого вважає причетним до удару по своїх співробітниках.

Читайте також: МКЧХ обмежить роботу офісу в Дніпрі після удару по своїй місії – речник організації в Україні

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БпЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МКЧХ «категорично засуджує» напад на свій персонал в Україні