Умєров про обіцяні Францією Mirage 2000: будуть оснащені так, щоб була перевага над РФ

Напередодні  Себастьян Лекорню анонсував, що Париж надасть Україні свої винищувачі Mirage 2000 на початку 2025 року

Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що винищувачі Mirage 2000, які Франція пообіцяла передати на початку наступного року, будуть оснащені так, щоб Україна мала перевагу у повітрі над Росією. Про це він сказав після зустрічі зі своїм французьким колегою Себастьяном Лекорню.

«Ми обговорювали, які платформи будуть передаватися, модернізацію, підготовку пілотів, інфраструктуру, авіоніку…Йдемо по графіку. Сподіваюсь, що скоро будемо мати їх у себе. Ці літаки будуть оснащені так, щоб ми мали перевагу (над ворогом – ред.)», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, під час зустрічі також обговорювалося, що Франція ще може передати Україні після надання Mirage 2000.

Напередодні Себастьян Лекорню анонсував, що Париж надасть Україні свої винищувачі Mirage 2000 на початку 2025 року. Він також заявив, що літаки будуть оснащені новою технікою: ракетами для повітряно-земляного бою та захистом від радіоелектронної боротьби.

У червні президент Франції Емманюель Макрон оголосив про початок підготовки пілотів і механіків для використання літаків Mirage 2000. Тоді Макрон відмовився називати точну кількість літаків.

У вересні міністр оборони України Рустем Умєров розповів, що крім винищувачів F-16, Україна може отримати інші літаки. Зокрема тривають консультації України з країнами-партнерами щодо поставок французьких винищувачів Mirage-2000, шведських Saab JAS-39 Gripen і німецько-британських Eurofighter Typhoon.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.