Міністр оборони Нідерландів приїхав з неанонсованим візитом до Харкова

Рубен Брекельманс повідомив, що у Харкові він свідком наслідків потужних російських бомбардувань.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс під час неанонсованого візиту до України відвідав Харків.

«У Харкові (40 км від російського кордону) я був свідком наслідків потужних російських бомбардувань. Зруйновані квартири. Дефіцит електроенергії. Діти відвідують школу в укриттях. Україна може захиститися, лише тримаючи Росію на більшій відстані», – написав він у соцмережі Х.

Читайте також: Україні потрібні «рішучі дії» та підтримка для отримання дозволу на використання далекобійної зброї – Сибіга

Київ прагне отримати від партнерів дозволу щодо використання західної зброї для ударів вглиб території РФ. Однак деякі союзники мають занепокоєння стосовно ризику ескалації війни в Україні у разі санкціонування таких ударів західною зброєю.

У вересні після чергового влучання Сил оборони по сховищу російських тактичних ракет та керованих авіабомб у Краснодарському краї та у Тверській області РФ президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна зробила це завдяки власним спроможностям і без тих засобів, які «можуть надати партнери і які можуть значно прискорити завершення цієї війни завдяки знищенню російського наступального потенціалу».

Читайте також: «Перевернути шахову дошку в цій війні». Удари вглиб Росії наблизять завершення конфлікту?

На тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ російський лідер Володимир Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь.

На початку жовтня генеральний секретар НАТО Марк Рютте під час візиту до Києва заявив, що Україна має право себе захищати, а завдання ударів по військових цілях агресора передбачене міжнародним правом. За його словами, це не можна вважати порушенням червоних ліній, адже єдина країна, яка їх порушує, – це Росія.

Генсек НАТО повідомив, що питання дозволу застосовувати далекобійну зброю по військових обʼєктах у Росії на засіданні у форматі «Рамштайн» 12 жовтня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: користь від дозволу Україні бити вглиб РФ може перевищити ризики, які бачить Захід