Армія РФ може готуватися до атак на енергетику України взимку – британська розвідка

Наслідки ракетної атаки Львова, серпень 2023 року, ілюстративне фото

Російські військові можуть готуватися до атак на енергетику України взимку, йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії.

Британська розвідка зазначила, що «минулої осені та зими Росія часто використовували для атак України крилаті ракети повітряного базування, особливо Х-101 та Х-102 (AS-23a KODIAK)».

За інформацією Міноборони Британії, російські військові використовували стратегічну авіацію, щоб «завдавати ударів з глибини території РФ».

При цьому звіти з відкритих джерел свідчать про те, що з квітня 2023 року витрати на виробництво ракет скоротилися, але влада РФ каже про збільшення темпів виробництва.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У п’яти областях оголосили повітряну тривогу. ЗСУ попередили про загрозу балістики – відбій

«Таким чином Росія, ймовірно, зможе створити значні запаси ракет. Існує реальна можливість, що Росія знову зосередить цю зброю проти об’єктів української інфраструктури протягом зими», – кажуть у розвідці.

Російські військові з 10 жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

Водночас споживачі в різних регіонах все ще лишаються без світла через обстріли, які пошкоджують цивільну інфраструктуру.

У липні Міністерство енергетики України повідомило, що готується до можливих російських атак наступного опалювального сезону.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Зведення Генштабу: ЗСУ продовжують вести наступ на Бахмутському напрямку