У НАТО хочуть обговорити нову стратегію щодо Москви

За словами американського чиновника, проєкту нової стратегії ще немає, оскільки основна увага приділяється збору думок у 32 країнах НАТО.

Міністри оборони країн НАТО на зустрічі наступного тижня почнуть переосмислювати десятиліттями сформовану політику альянсу щодо відносин з Росією у відповідь на загрозу, яку становить Кремль, повідомляє видання Politico.

Країни НАТО зараз намагаються «визначити різні елементи стратегії [щодо Росії] і просунути дебати всередині альянсу, які підводять нас до таких питань, як майбутнє Основоположного акта НАТО-Росія», – заявив журналістам високопоставлений американський урядовець. – «Настав час розробити нову стратегію з точки зору конкретних позицій [союзників]»

Хоча офіційні дискусії на нижчому рівні тривають вже кілька місяців, зустріч міністрів оборони НАТО наступного тижня стане першим з кількох раундів дискусій на рівні міністрів на цю тему. Під час липневого саміту НАТО у Вашингтоні союзники домовилися розробити нову стратегію НАТО-Росія на наступному саміті Альянсу, який відбудеться в Гаазі в червні 2025 року.

Американський чиновник додав: «Зараз ми повинні мати розуміння в Альянсі ... що [Основоположний акт] і Рада НАТО-Росія були створені для іншої епохи, і я думаю, що союзники готові сказати, що це була інша епоха в наших відносинах з Росією».

Чиновник повідомив, що проєкту нової стратегії ще немає, оскільки основна увага приділяється збору думок у 32 країнах НАТО. Вони також заявили, що військові наслідки цієї політичної дії, як очікується, будуть обмеженими.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія вже воює з НАТО, потрібно протидіяти – експерти


Виникають розбіжності щодо того, як далеко НАТО має зайти у створенні нового набору правил щодо Росії. Один з дипломатів НАТО сказав, що деякі члени Альянсу занепокоєні тим, що дуже агресивна нова стратегія може надіслати «сигнал», який може дестабілізувати Росію.

Існує також питання Угорщини і Словаччини – двох країн НАТО, які розходяться з рештою членів Альянсу, продовжуючи підтримувати контакти з Кремлем і вбачаючи стратегічну цінність у взаємодії з Росією.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в 2022 році НАТО назвала Росію «найбільш значною і прямою загрозою безпеці членів Альянсу», тоді як Кремль стверджує, що розширення НАТО на схід є екзистенційною небезпекою.

Однак, незважаючи на зміну тональності, НАТО все ще зберігає чинність «Основоположного акта» з Росією. Це документ, підписаний у 1997 році, через шість років після розпаду Радянського Союзу, який передбачає спільну мету «побудови стабільної, мирної і неподільної Європи».

Відносини неухильно погіршувалися протягом багатьох років, коли Росія напала на Грузію в 2008 році, а потім незаконно анексувала Крим у 2014 році і розпалила війну на сході України.