До держбюджету від МВФ надійшов транш 1,1 млрд доларів США – Мінфін

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала понад 11,3 млрд доларів США виключно від МВФ.

До держбюджету України сьогодні надійшов транш обсягом близько 1,1 млрд доларів США в результаті успішного п’ятого перегляду Програми розширеного фінансування (EFF), повідомляє пресслужба Мінфіну.

У відомстві зазначають, що міністр фінансів Сергій Марченко зустрівся у Вашингтоні з директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою. Сторони обговорили подальшу співпрацю та фінансові потреби України у наступному році.

За його словами, від початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала понад 11,3 млрд доларів США виключно від МВФ.

«Ефективна співпраця з Фондом є одним із важелів підтримки фінансової стабільності країни в умовах війни. МВФ продовжує ефективно реагувати на потреби України. Важливим для нашої держави стало рішення про оптимізацію графіку траншів на 2025 рік, що дозволить залучити до державного бюджету більше коштів в рамках EFF у наступному році», – зазначив Марченко.

За повідомленням Мінфіну, також разом із заступницею директора-розпорядника МВФ Гітою Гопінат та директором Європейського департаменту МВФ Альфредом Каммером сторони обговорили основні показники проекту держбюжету-2025, ключові макропоказники та потреби у зовнішньому фінансуванні на наступний рік.

Як заявив Марченко, безпека та оборона залишається безперечним пріоритетом бюджету на 2025 рік і є найбільшою статтею видатків.

Також важливою задачею є своєчасне забезпечення громадян соціальними послугами та допомогою. У цьому нам необхідна підтримка міжнародних партнерів. Потреба у зовнішньому фінансуванні на наступний рік оцінюється близько 38,4 млрд доларів США», – додав він.

Читайте також: Що зміниться для громадян України, внаслідок «історичного» підвищення податків? Пояснюємо

На 2025 рік програмою МВФ EFF передбачено до 2,7 млрд доларів США за результатами чотирьох переглядів. Початково ця сума складала близько 1,8 млрд доларів США, відповідно до двох переглядів Програми.

Станом на жовтень 2024 року МВФ є третім найбільшим партнером України за обсягом спрямованої фінансової допомоги (після ЄС та США).

За даними Мінфіну, за 19 місяців функціонування програми Механізму розширеного фінансування Україна успішно завершила вже п’ять переглядів – вперше за історію співпраці з МВФ, це дозволило залучити близько 8,7 млрд доларів США з передбачених програмою 15,6 млрд.

У квітні цього року в МВФ заявили, що українському уряду цього року потрібно 42 мільярди доларів бюджетної підтримки на тлі російського вторгнення, яке триває.

За даними уряду, у 2023 році до державного бюджету України надійшло 42,6 млрд доларів зовнішнього фінансування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Світовий банк: зростання економіки України сповільниться до 2% у 2025 році
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Мінфін: меморандум з МВФ не вимагає підвищення тарифів на енергоносії