В Україні через негоду і бойові дії знеструмлені 610 населених пунктів – Міненерго

«Графіки відключень електроенергії не застосовуються в жодній з областей. Ситуація контрольована. Енергосистема збалансована»

В Україні через негоду і бойові дії знеструмлені 610 населених пунктів України, водночас обмеження електропостачання не застосовується в жодній з областей, повідомило 17 грудня Міністерство енергетики.

«Через несприятливі погодні умови (поривчастий вітер, снігопади й обледеніння) залишаються без напруги споживачі у Харківській і Донецькій областях. Внаслідок бойових дій і з технічних причин без світла – 446 населених пунктів», – йдеться в повідомленні.

Водночас у Міненерго зауважили, що дефіциту електроенергії минулої доби не зафіксовано і не передбачається на поточну.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Шмигаль: Україна підписала угоду для отримання 150 мільйонів євро для «Укренерго» від ЄБРР

«Електроенергії, яку генерують українські електростанції, достатньо для покриття потреб споживачів. Також буде здійснюватися комерційний імпорт електроенергії… Графіки відключень електроенергії не застосовуються в жодній з областей. Ситуація контрольована. Енергосистема збалансована», – йдеться в повідомленні.

При цьому в міністерстві наголосили, що дуже важливим є зменшення навантаження на енергосистему у пікові години споживання «особливо зранку з 9:00 до 11:00 та ввечері – з 17:00 до 19:00».

Раніше голова правління компанії «Укренерго» Володимир Кудрицький припустив, що на енергосистему чекають ще один-два потенційно напружені тижні, а ближче до нового року споживання спадатиме і буде легше впоратись із забезпеченням енергопостачання.

Російські військові з 10 жовтня 2022 року здійснювали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

Україна очікує ймовірних російських атак і цього опалювального сезону. Поки що масованих атак РФ по українській енергоінфраструктурі не було.

Читайте також: Зиму «можемо пройти і без відключень»: як підготували енергосистему України та що може зробити кожен