Енергетична інфраструктура восьми областей потрапляла під обстріли РФ минулої доби – Міненерго

У міністерстві нагадали, що загалом від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури

Під російські обстріли минулої доби потрапляла цивільна енергетична інфраструктура у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Харківській, Херсонській областях, повідомило Міністерство енергетики України 18 вересня.

За повідомленням, у Сумській області внаслідок обстрілу території підстанції знеструмлювалося обладнання, побутові й промислові споживачі. Живлення частково відновили. При повторному обстрілі підстанції виникла пожежа, її загасили.

«У Полтавській області під час повітряної тривоги вимикалась повітряна лінія. Під час огляду виявлено сліди низової пожежі, спричиненої обстрілом. У Донецькій області внаслідок бойових дій знеструмлювались підстанції, побутові споживачі й шахта. На момент інциденту у шахті перебувало 89 працівників, їх виведено на поверхню. Живлення частково відновлено», – йдеться в повідомленні.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Фон дер Ляєн: Єврокомісія надасть Україні 40 млн євро на відновлення енергетики

Також, за даними Міненерго, у Київській області під час тривоги знеструмлювалися підстанції, через що без електропостачання залишалися побутові споживачі у двох областях. Живлення вже відновили, додали в міністерстві.

У міністерстві нагадали, що загалом від жовтня 2022 року Росія завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури.

Раніше сьогодні Повітряні сили ЗСУ повідомили, що в ніч на 18 вересня російські війська завдали по Україні удару трьома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору окупованої Херсонщини і 52-ма ударними безпілотниками з районів Курська і Єйська в Росії, повідомили Повітряні сили ЗСУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Повітряні сили повідомили про 46 збитих дронів РФ, один «полетів у Росію»

Українським військовим вдалося збити 46 ударних БпЛА. «Крім того, через активну протидію засобів РЕБ Сил оборони України, п’ять БпЛА локаційно втрачені, ще один ворожий ударний безпілотник полетів у Росію. Також внаслідок протидії керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей. Є пошкодження сільськогосподарської техніки, попередньо, обійшлось без жертв і постраждалих», – йдеться в повідомленні.

Графіки вимкнень електроенергії в Україні перестали застосовувати від 7 вересня. До цього обмеження застосовувалися з дня чергового масштабного обстрілу об’єктів енергетики України російськими військами 26 серпня. В «Укренерго» цю атаку Росії на українську енергосистему назвали наймасштабнішою від лютого 2022 року. За даними прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, внаслідок атаки постраждали загалом 15 областей України.

Влітку в Україні періодично діяли графіки погодинних вимкнень світла, головна причина їх застосування – наслідки ракетних і дронових ударів РФ по українських електростанціях. За даними «Укренерго», втрати української енергосистеми перевищують 9 ГВт потужності, що еквівалентно споживанню у пікові години влітку Нідерландів або Фінляндії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У вівторок 17 вересня застосування графіків відключення світла не прогнозують – «Укренерго»