Мінекономіки: ВВП зріс на 4,5% за три квартали 2024-го року

Ілюстраційне фото. За коментарем міністерки Юлії Свириденко, у вересні найбільший приріст показало сільське господарство завдяки ранньому збору пізніх культур

Українська економіка зросла на 3,8% у вересні порівняно з серпнем минулого року, йдеться в повідомленні Міністерства економіки від 18 жовтня.

«За дев’ять місяців цього року зростання ВВП оцінюється на рівні 4,5% [±1%] у порівнянні з аналогічним періодом минулого року», – йдеться в повідомленні.

За коментарем міністерки економіки Юлії Свириденко, у вересні найбільший приріст показало сільське господарство завдяки ранньому збору пізніх культур, також зростання фіксувалося в галузях транспорту та будівництва.

«Другий місяць поспіль підприємства торгівлі, промисловості та будівництва покращують оцінки своєї діяльності на найближчу перспективу, і однією з ключових причин цього оптимізму є нормалізація ситуації в енергетиці», — заявила Свириденко.

Читайте також: Що зміниться для громадян України, внаслідок «історичного» підвищення податків? Пояснюємо

За її словами, економічне зростання за перші дев’ять місяців 2024 року на рівні 4,5% відповідає оновленому урядовому прогнозу. Зростання реального ВВП за підсумками 2024 року очікується на рівні 3,5%.

Свириденко також назвала серед факторів економічного зростання стабільну роботу Чорноморського коридору та пожвавлення внутрішнього попиту.

Водночас, за повідомленням Мінекономіки, дефіцит кваліфікованих фахівців негативно впливає на очікування та економічну активність бізнесу.

Раніше Світовий банк оприлюднив прогноз, за яким економічне зростання України сповільниться до 2% у 2025 році.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Податковий обмін між країнами: що це означає для українських біженців?