Meta заборонила доступ до своїх платформ для RT, інших російських держЗМІ

Згідно з повідомленням, заборона почне діяти найближчими днями

Власник Facebook компанія Meta заявила, що забороняє російським державним ЗМІ, зокрема RT, користуватися своїми платформами через «іноземне втручання».

Компанія 16 вересня ввечері заявила, що ці видання використовували обманну тактику для проведення таємних операцій впливу в інтернеті.

Заборона свідчить про різке посилення дій компанії проти російських державних ЗМІ після того, як вона протягом багатьох років вдавалася до більш обмежених кроків, таких як блокування розміщення реклами і зменшення охоплення їхніх публікацій.

«Після ретельного розгляду ми розширили наші заходи проти російських державних ЗМІ. «Россия сегодня», RT й інші пов’язані організації тепер заборонені в наших додатках у всьому світі через іноземне втручання», – йдеться в заяві Meta, куди входять Facebook, Instagram, WhatsApp і Threads.

Згідно з повідомленням, заборона почне діяти найближчими днями.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ви хотіли безладу? Ось – маєте!». Як офіцери ФСБ відділяли Каліфорнію від США

Державний секретар Ентоні Блінкен на брифінгу 13 вересня заявив, що Сполучені Штати Америки запроваджують нові санкції проти російської медійної компанії «Россия сегодня» і її дочірніх компаній, «в тому числі RT».

Він послався на нові дані американського уряду, за якими RT причетна до прихованих операцій із впливу по всьому світу.

«Ці підтримувані Кремлем медіа компанії не лише грають приховану роль у підриві демократії в США, але й у втручанні в суверенні справи країн по всьому світу. Завдяки новій інформації, значна частка якої походить від співробітників RT, ми знаємо, що RT має кіберспроможності й бере участь у прихованих операціях з інформаційного впливу і військових закупівлях», – сказав він.

Читайте також: Спецслужби США вважають, що мережа RT схиляла американців до підтримки Трампа – Reuters

4 вересня США запровадили санкції проти головної редакторки російської державної медіамережі RT Маргарити Сімоньян і ще дев’яти осіб у зв’язку зі спробами втручання у президентські вибори 2024 року.

У Міністерстві юстиції США повідомили, що двом співробітникам RT Костянтину Калашнікову й Олені Афанасьєвій висунули звинувачення у змові з метою відмивання грошей і порушенні закону США про іноагентів через участь у схемі вартістю 10 мільйонів доларів «зі створення і розповсюдження контенту для американської аудиторії з прихованими повідомленнями російського уряду».

Росія назвала цей крок «полюванням на відьом», спрямованим на залякування населення США.

Читайте також: ЗМІ: розвідка США вважає, що РФ залишається «найактивнішою іноземною загрозою для виборів

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Темники, меми, «реєстр фейків та допреальності». Як працює агенція-підрядник Кремля із дезінформації