У Росії рішенням суду заблоковано Facebook та Instagram

Рішення суду підлягає виконанню негайно

Тверський районний суд Москви у понеділок визнав екстремістською діяльність американської корпорації Meta та заборонив її діяльністьв Росії. Під заборону потрапили також соцмережі Facebook і Instagram, що належать Meta, але не месенджер WhatsApp.

Рішення суду підлягає виконанню негайно.

Раніше російська генпрокуратура підтвердила у суді вимогу заборонити в Росії як екстремістську компанію Meta, яка буцімто « свідомо дозволила мову ненависті щодо росіян».

Генпрокуратура РФ при цьому не вимагала блокування месенджера WhatsApp – «через відсутність можливості публічного розповсюдження інформації».

Facebook був заблокований у Росії 4 березня, соціальну мережу звинуватили в цензурі російських державних та продержавних ЗМІ. 14 березня на всій території Росії було заблоковано доступ до соціальної мережі Instagram.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Роскомнагляд» звинуватив YouTube у цензурі

Приводом для позову проти Meta та блокування соціальних мереж стала зміна політики модерації контенту: Meta дозволила українським користувачам висловлювати прокляття та закликати до насильства щодо російських військових (знеособлено, не на адресу конкретних осіб). При цьому в компанії підкреслили, що не підтримують русофобію та будь-яку дискримінацію громадян Росії, а також уточнили, що нові тимчасові правила запроваджені у звʼязку зі вторгненням російської армії в Україну і стосуються тільки території України.