Президент Польщі прокоментував ліквідацію «Меморіалу» в Росії

Президент Польщі Анджей Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда високо оцінив діяльність російського «Меморіалу», коментуючи його ліквідацію владою Росії. У твітері він зазначив, що недаремно організація вважається «совістю Росії», а її не можна ні задусити, ані оголосити поза законом».

Дуда наголосив, що «Меморіал» протягом років сприяв відкриттю правди про радянські злочини щодо багатьох народів і щодо поляків».

Позицію президента підтримав також Інститут національної пам’яті Польщі, заснований у 1999 році.

Як повідомляють польські ЗМІ, речник Інституту Рафал Лєськевич висловив незгоду щодо ліквідації російського «Меморіалу» як «надзвичайно заслуженої організації у сфері дослідження злочинів рядянського періоду». На його думку, «Меморіал» – це «організація, яка протягом багатьох років працює на користь пам’яті про жертви, а також задокументування злочинів радянської системи».

Лєськевич згадав спільну польсько-російську працю над створенням «поіменної документації стосовно долі польських громадян, репресованих в Радянському Союзі протягом Другої світової війни і після її закінчення».

Ліквідацію «Меморіалу» він назвав «поверненням до найчорніших часів сталінізму, коли подавлювались всі прояви вільного слова і спроб незалежних ретельних досліджень», висловивши сподівання, що рішення російського Верховного суду «ще буде змінене».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рада Європи, посол США, Amnesty International засудили закриття «Міжнародного Меморіалу» в Росії

Верховний суд Росії 28 грудня ухвалив рішення про ліквідацію міжнародного товариства «Меморіал». Генеральна прокуратура Росії наполягала, що організація систематично порушувала закон про іноземних агентів і створювала «брехливий образ СРСР як терористичної держави» і «реабілітувала нацистських злочинців».

Правозахисники вважають, що для ліквідації організації не було законних підстав. Це рішення також засудили на Заході.

Голова правління «Меморіалу» Ян Рачинський заявив, що рішення буде оскаржене, а товариство «Меморіал» не може зупинити роботу, оскільки має структури, які не мають юридичної особи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кремль проти «Меморіалу»: Путін хоче знищити символ засудження сталінізму?

«Меморіал» – одна з найстаріших правозахисних організацій у Росії. Товариство було створене в січні 1989 року. Його першим головою став лауреат Нобелівської премії миру Андрій Сахаров.

Організація понад 30 років досліджувала радянські репресії та створила докладну базу даних з іменами репресованих.