Суд заборонив вісім проросійських організацій, які координував Медведчук – СБУ

За даними СБУ, представники заборонених організацій готували в Україні державний переворот у 2022 році

За матеріалами Служби безпеки України суд задовольнив позов Міністерства юстиції щодо заборони восьми проросійських організацій, які координував екснардеп Віктор Медведчук, повідомляє пресслужба СБУ 14 червня.

«Представники цих «громадських організацій» планували державний переворот в Україні, який хотіли синхронізувати з початком повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року», – повідомляють у відомстві.

За даними правоохоронців, представники цих організацій мали ініціювати проведення в Києві так званих «національних зборів», під час яких хотіли оголосити ультиматум вищому військово-політичному керівництву України щодо «відсторонення від влади».

«У разі відмови – зловмисники мали намір захопити ключові держустанови у Києві та інших регіонах держави. Для цього планували сформувати бойові групи, до складу яких мало увійти понад півтисячі озброєних осіб», – кажуть у СБУ.

Читайте також: «Планував повалення конституційного ладу»: контррозвідка затримала соратника Медведчука

Наразі за матеріалами СБУ, суд постановив заборонити та примусово розпустити такі організації:

  • Міжнародна громадська організація «Ми народ України»;
  • Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнське гетьманське козацтво імені Івана Богуна»;
  • «Соборне козацтво»;
  • «Соборне козацтво» «Харківський округ»;
  • «Соборне козацтво» «Баришівська станиця»;
  • «Соборне козацтво» «Київський округ»;
  • «Соборне козацтво» «Львівський округ»;
  • «Соборне козацтво» «Сумський округ».

У 2022 році у результаті спецоперації співробітники Служби безпеки затримали трьох організаторів, яких підозрювали в підготовці перевороту. У серпні 2023 року вони отримали різні терміни тюремного ув’язнення.

У листопаді минулого року громадянину РФ, який, за даними СБУ, готував державний переворот в Україні, повідомили про підозру. Як повідомляли правоохоронці, чоловік планував використати українські громадські організації, які мали спровокувати заворушення. За даними слідства, він вступив у змову з «одним з українських громадсько-політичних діячів, пов’язаних з «Українським вибором» Віктора Медведчука, якому пообіцяв надавати підтримку у захопленні державної влади в Україні».

Медведчук у минулому був одним із найбагатших людей України, а також політиком, лідером опозиційної фракції у Верховній Раді. Кума російського президента обвинувачують у державній зраді та порушенні звичаїв війни. Українські правоохоронці затримали його в квітні 2022 року. У вересні того ж року Медведчука передали Росії в рамках масштабного обміну полоненими.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Готував держпереворот в Україні»: СБУ повідомила про підозру громадянину РФ