Суд обирає запобіжний захід для бізнесмена Мазепи

Ігоря Мазепу затримали 18 січня під час спроби виїзду за кордон.

Печерський районний суд Києва обирає запобіжний захід для бізнесмена Ігоря Мазепи, який є підозрюваним у справі про відчуження земель Київської ГЕС.

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, адвокати наразі подали клопотання про відвід прокурора.

«Розмір застави просять – 700 млн грн. Потенційні збитки, яких зазнала держава – 7 мільйонів…Цій справі 10 років, педалюють її, мені здається, останні півтора місяця», – сказав він в коментарі Радіо Свобода.

Він заявив, що винним себе не вважає.

Державне бюро розслідувань заявило про його затримання 18 січня під час спроби виїзду за кордон. У бюро Ігоря Мазепу назвали організатором оборудки з відчуження земель критичної інфраструктури – Київської ГЕС.

Наприкінці листопада правоохоронці заявили про викриття і затримання учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС.

За даними слідства, до цієї організації входило майже два десятки фігурантів, серед яких є відомі інвестори у сфері будівництва елітного житла, їхні помічники, юристи, архітектори, землевпорядники, інші кваліфіковані спеціалісти та представники держорганів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ДБР заявило про затримання бізнесмена – організатора відчуження земель Київської ГЕС


Дії учасників злочинної організації та інших осіб правоохоронці кваліфікували за статтями 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), 233 (Незаконна приватизація державного, комунального майна), 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. У листопаді 2023 року було повідомлено 8 підозр за цими статтями.

У Concorde Capital заявили, що затримання засновника компанії Ігоря Мазепи пов’язане з його «публічною позицією щодо посилення тиску з боку правоохоронних органів на власників українського бізнесу». Також у компанії стверджували, що обшуки проводилися без ухвали суду.

Натомість радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») відреагувала на заяви деяких представників бізнесу та журналістів щодо тиску на підприємців, чим на їхню думку є затримання Мазепи. Так редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко припустив, що «затримали Мазепу через подію 11-річної давнини, що, мовляв, свідчить про переслідування».

Сапьян не змогла деталізувати, про події якої давнини йдеться у підозрах Мазепі та іншим фігурантам, але сказала, що «ДБР виступає за змагальність у судовому процесі і саме суд буде визначати винуватість чи невинуватість у злочинах».