Майно братів Медведчука і Козака на майже 400 млн гривень передали АРМА – СБУ

Наразі обидва фігуранти перебувають за кордоном

Служба безпеки України заявляє про передачу в управління держави «нової партії» майна братів екснардепів Віктора Медведчука і Тараса Козака на майже 400 млн гривень.

Як повідомляє пресслужба відомства, за матеріалами СБУ та ДБР суд арештував додаткові активи, що належали братам Медведчука і Козака. Йдеться про землю, корпоративні права, майнові комплекси і автотранспорт чотирьох підприємств у Львові. Серед них – завод з виробництва бетону та будівельна компанія.

Ці активи передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Таким чином, як зауважують у СБУ, в управлінні держави додатково перебуватимуть понад 10 тис. м² нерухомості та понад 70 одиниць автотранспорту і будівельної техніки компаній Сергія Медведчука та Богдана Козака.

У червні цього року правоохоронці заявили про викриття обох братів колишніх нардепів на масштабних фінансових оборудках. За даними слідства, фігуранти використовували підконтрольні підприємства для розкрадання коштів через несплату податків до держбюджету України. ТодіСергію Медведчуку та Богдану Козаку заочно повідомили про підозру за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Потім за матеріалами розслідувань відбувся перший арешт майна підозрюваних на понад 200 млн грн.

Наразі обидва фігуранти перебувають за кордоном. Публічно вони не реагували на кримінальне провадження та передачу їхнього майна в управління держави.

Медведчук був одним із лідерів нині забороненої проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя», народним депутатом. Кума російського президента обвинувачують у державній зраді та порушенні звичаїв війни. Українські правоохоронці затримали його в квітні 2022 року. У вересні того ж року Медведчука передали Росії в рамках масштабного обміну полоненими.

Тарас Козак – соратник Медведчука та власник телеканалів «112 Україна», NewsOne та Zik, які були закриті у лютому 2021 року за рішенням РНБО. Проти нього в Україні запроваджені санкції. Він виїхав з України ще у 2021 році.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: АРМА продало частину транспорту Медведчука, кошти спрямують на допомогу ЗСУ