Підлеглі Кадирова вивозять обладнання з металургійного комбінату в Маріуполі – WSJ

Евакуаційний транспорт ЗСУ на меткомбінаті імені Ілліча, Маріуполь, квітень 2022 року, архівне фото

Після захоплення Маріуполя Росією голова Чечні Рамзан Кадиров отримав металургійний комбінат імені Ілліча як трофей, пише американське видання The Wall Street Journal. Згодом, як повідомляє видання, соратники Кадирова стали вивозити з підприємства обладнання, сталь та вугілля.

За інформацією журналістів, контролює комбінат радник голови Чечні Вахіт Геремеєв, чий підрозділ офіційно здійснює охорону підприємства, але насправді продає брухт і вивозить звідти сучасне обладнання. Зокрема, пишуть журналісти, підлеглі Геремеєва відправили до Росії виробничу лінію вартістю близько 220 мільйонів доларів.

Російська влада повідомляла, що за пів року із заводу вивезли 130 тисяч тонн залізних побічних продуктів, вартість яких оцінюється в 16 мільйонів доларів. За інформацією законного мера Маріуполя Вадима Бойченка, матеріали, що вивозяться, згодом використовують для виробництва автомобілів і в будівельній галузі. Крім того, Роскосмосу продаються промислові гази, цим опікується ще один соратник Кадирова Алаш Дадашов.

Згідно з митними даними, восени 2022 року маріупольський комбінат продав московському трейдеру сталеві вантажі на суму 380 тисяч доларів, а в січні 2023 року з підприємства до Узбекистану експортували метали на суму 50 тисяч доларів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Нові будинки на могилах». Росія знищує докази воєнних злочинів у Маріуполі