Макрон закликав президента Ірану підтримати зусилля з деескалації на Близькому Сході

Президент Ірану Масуд Пезешкіан (ліворуч) і Франції Емманюель Макрон розмовляли 13 жовтня

Президент Франції Емманюель Макрон заявив своєму іранському колезі Масуду Пезешкіану, що «відповідальністю» Тегерана є сприяння пом’якшенню напруженості на Близькому Сході, де пов’язані з Іраном бойовики «Хезболли» і «Хамасу» беруть участь у протистоянні з ізраїльськими силами.

Макрон підкреслив «відповідальність Ірану за підтримку загальної деескалації і використання свого впливу в цьому напрямку».

«Хезболла» – це озброєне угруповання і політична партія, яка контролює більшу частину південного Лівану і протягом останніх тижнів стала об’єктом масштабної ізраїльської повітряної і наземної кампанії. Сполучені Штати визнали її терористичною організацією, а ЄС вніс у чорний список її збройне крило, але не політичну партію.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У США стверджують, що Ізраїль звузив коло цілей для удару по Ірану

Сполучені Штати і ЄС вважають «Хамас» терористичною організацією.

В офісі президента Ірану також повідомили про цю телефонну розмову Пезешкіана з Макроном, згадавши про спроби досягти припинення вогню, але використовуючи войовничу риторику щодо Ізраїлю.

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Арагчі 13 жовтня заявив, що Тегеран готовий до «воєнної ситуації», хоча, за його словами, іранський уряд хоче миру.

«Ми повністю готові до воєнної ситуації. Ми не боїмося війни, але ми не хочемо війни, ми хочемо миру і будемо працювати для справедливого миру в Газі й Лівані», – сказав він під час візиту до Іраку.

Заяви пролунали в той час, як Ізраїль, як очікується, може завдати удару по Ірану у відповідь за ракетну атаку на початку цього місяця. Все це посилює побоювання тотальної регіональної війни на Близькому Сході.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: США розгорнуть в Ізраїлі протиракетний комплекс THAAD