Литовського юриста ув’язнили за шпигунство на користь Білорусі

Мантас Данелюс

Вільнюський регіональний суд визнав литовського адвоката Мантаса Данелюса винним у шпигунстві на користь Білорусі та засудив його до дев’яти років ув’язнення.

Слідчі стверджують, що Данелюс збирав інформацію про білоруських опозиційних політиків, активістів і біженців, які проживали в Литві, і передавав її КДБ Білорусі через білоруську пропагандистку Ксенію Лебедєву.

Рішенням суду від 20 вересня Данелюс також визнаний винним у спробі залякати свідка у своїй справі. Після того, як його звільнили з попереднього ув’язнення та перед судом, Данелюс надіслав письмове повідомлення невказаному свідку, в якому сказав, що він «гострить сокиру». Це суд сприйняв як повідомлення з погрозами на адресу свідка та ухвалив рішення про повторний арешт Данелюса.

Данелюса спочатку заарештували у вересні 2023 року після того, як білоруські організації, що діють у Литві, повідомили правоохоронним органам про його підозрілу діяльність. Справу спільно розслідували Департамент державної безпеки Литви, Бюро кримінальної поліції та Вільнюська окружна прокуратура.

Прокурори дійшли висновку, що Лебедєва давала вказівки Данелюсу про те, яку інформацію збирати, зосереджуючись на білоруських організаціях у Литві, активістах, які втекли з Білорусі, рятуючись від переслідувань, маршрутах їхньої евакуації, а також ланцюгах навчання та постачання полку імені Кастуся Каліновського, групи білоруських добровольців, які воюють за Україну.

Слідство також стверджує, що білоруську розвідку цікавила інформація про провідних діячів білоруської опозиції, які проживають у Литві, включно з вільнюською опозиціонеркою Світланою Ціхановською.

Данелюс відкидав усі звинувачення, стверджуючи, що жодне з них не було доведене під час суду і що немає чітких доказів того, що Лебедєва була офіцером КДБ.

Данелюс має кілька судимостей за підробку документів і шахрайство.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Суд Польщі видав ордер на арешт судді, який утік до Білорусі

Десятки тисяч білорусів залишили Білорусь, переважно втікши до Литви та Польщі, коли Лукашенко отримав шостий президентський мандат після ймовірно сфальсифікованих виборів у 2020 році та розпочав жорстокий розгін безпрецедентних продемократичних демонстрацій.