Литва просить Гаагу порушити кримінальну справу проти Лукашенка

Протести проти режиму Лукашенка, серпень 2020 року

Уряд Литви офіційно передав до прокуратури Міжнародного кримінального суду в Гаазі документи щодо дій режиму Олександра Лукашенка. На думку литовської влади, вони можуть бути розцінені як злочини проти людяності щодо білорусів.

Повідомлення про це опублікував Об'єднаний перехідний кабінет Білорусі – рада білоруської опозиції, створена Світланою Тихановською, яка в 2020 році була опоненткою Лукашенка під час електоральних процедур і в багатьох країнах Євросоюзу визнана переможницею президентських виборів. У перехідному кабінеті вказали, що згадані злочини були скоєні як на території Білорусі, так і на території країн-учасниць Римського статуту, тому можуть підпадати під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

Білоруські опозиційні сили, які збирали дані про масові репресії та переслідування незгодних із режимом Лукашенка, передали матеріали литовській владі для оцінки. Влада балтійської країни дійшла висновку, що є достатньо підстав, щоб передати документи прокурорам МКС.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська висловила подяку литовському уряду за його рішення. «Для сотень тисяч жертв, для всіх жертв репресій це дає надію. Надію на справедливість, надію на те, що злочини не залишаться безкарними», – сказала вона.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тихановська звинуватила Мінськ у спробі залякати білоруську громаду в Литві

У серпні 2020 року в Білорусі розпочалися масові вуличні протести проти результатів президентських виборів – переможцем ЦВК оголосила Олександра Лукашенка, який обирався на шостий термін поспіль. Протестувальники вимагали його відставки та проведення нових виборів, звинувачуючи владу у фальсифікаціях та жорстокості стосовно учасників опозиційних мітингів.

За даними правозахисників, під час придушення протестів загинули щонайменше вісім людей. Влада країни порушила тисячі кримінальних справ проти своїх опонентів, сотні людей, включно з лідерами опозиції, отримали тривалі терміни ув’язнення. За підрахунками правозахисної групи «Вясна», на сьогодні щонайменше 5472 людини засуджені в політично мотивованих кримінальних справах.