У МЗС Білорусі назвали звернення Литви до суду в Гаазі «антибілоруською акцією»

Міністр закордонних справ Білорусі заявив, що білоруська сторона «знає, на чиє прохання це було зроблено»

Міністр закордонних справ Білорусі Максим Риженков 3 жовтня заявив, що білоруська сторона «давно знала» про плани Литви звернутися до Міжнародного кримінального суду щодо дій режиму Олександра Лукашенка.

За словами Риженкова, Литва «здійснила чергову антибілоруську політичну акцію», залучивши для цього «підконтрольні Заходу судові органи, заангажованість яких давно очевидна», цитує міністра агентство БелТА.

Міністр закордонних справ Білорусі заявив, що білоруська сторона «знає, на чиє прохання це було зроблено», і назвав факти, наведені Литвою в наданих МКС матеріалах, «абсурдними і надуманими».

«Для нас очевидна марність зусиль Вільнюса і його кураторів. Ми спокійно дивимося на цей безлад і не припиняємо закликати сусідів до розсудливості й адекватності», – сказав Риженков.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Прояв зневаги»: МЗС України відреагувало на зустріч Лукашенка з Пушиліним

30 вересня уряд Литви офіційно передав офісу прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі матеріали про вчинення представниками режиму Лукашенка злочинів проти людяності щодо білорусів. Злочини були скоєні як на території Білорусі, так і на території країн-учасниць Римського статуту, тому потенційно підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС), йдеться в повідомленні на сайті Міністерства юстиції Литви.

Перед цим, 26 вересня, державне видання sb.by опублікувало статтю Максима Риженкова, в якій він закликав Литву «перевантажити» двосторонні відносини і повернутися до «нормального рівноправного діалогу» й економічного співробітництва.

Міністерство закордонних справ Литви не вважає опубліковану статтю офіційним зверненням білоруської влади. У міністерстві повідомили, що не отримували від Білорусі ніяких пропозицій щодо відновлення відносин із Литвою, і зазначають, що це стане можливим лише тоді, коли Мінськ проведе демократичні реформи, звільнить політв’язнів і притягне до відповідальності осіб, які здійснюють репресії.

Читайте також: Лукашенко заявив, що братиме участь у президентських виборах у Білорусі 2025 року

Олександр Лукашенко, який перебуває при владі з 1994 року, є близьким соратником президента Росії Володимира Путіна і дозволив використовувати білоруську територію та військові об’єкти для повномасштабного вторгнення Москви в Україну.

Лукашенко стверджував, що виграв шостий термін на виборах у серпні 2020 року. Хоча офіційні результати забезпечили Лукашенку перемогу, опозиція і багато західних урядів й організацій заявили, що результати були сфальсифікованими і що Тихановська фактично перемогла.

Після виборів Лукашенко жорстко розправився з інакомисленням і громадянським суспільством. Понад 35 тисяч людей були заарештовані під час багатомісячних масових протестів, що відбулися після суперечливих виборів 2020-го. Більшість опозиціонерів країни, включно з Тихановською, були змушені виїхати з країни, боячись за свою безпеку і свободу.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Тихановська звинуватила Мінськ у спробі залякати білоруську громаду в Литві