LvivBookForum: Портников і Грицак розповіли про нову Україну в новій Європі у спецрозмові Радіо Свобода

Спеціальна розмова Радіо Свобода на BookForum: Віталій Портников (л) і Ярослав Грицак, Львів, 4 жовтня 2024 року

У Львові на BookForum 4 жовтня відбулася спеціальна розмова, присвячена 70-річчю Радіо Свобода. У ній політичний оглядач, коментатор Радіо Свобода Віталій Портников та історик, професор Українського католицького університету Ярослав Грицак говорили на тему «Нова Україна у новій Європі» – про сценарії розвитку України після війни та місце України в європейській спільноті.

На думку обох спікерів, саме в час війни Росії проти України і вирішується, як виглядатиме світ і Європа, якою буде Україна в цій новій Європі.

«Росія має мету і візію, розуміння своєї державності, усвідомлення, що як великий гравець не може без цієї території (України) бути, за це бореться і готова платити ціну. Якщо Росія ліквідує українську державність або просто перетворить Україну на таку нову Білорусь, тоді повернемося до того, що було в часи після Другої світової війни, коли російські війська під маскою Радянського Союзу стояли в Ужгороді. І було досить близько до всіх європейських столиць, не тільки до Братислави і Будапешта. І це створювало елемент переляку досить серйозно. І це буде Європа сторічної давнини, тридцятих років ХХ століття. Буде багато авторитарних режимів, буде крах демократії в багатьох європейських країнах, будуть конфлікти між цими європейськими країнами, буде криза Європейського союзу, до влади приходитимуть люди, здатні домовитися з Москвою. І це один варіант розвитку подій, абсолютно вірогідний», – каже Віталій Портников.

Віталій Портников, спецрозмова Радіо Свобода на LvivBookForum, Львів, 4 жовтня 2024 року

Другий сценарій, коли Україна перемагає, є «кінцем цілої геополітичної конструкції», «закінчується історія з Євразією».

«І тоді, звичайно, значно посилюється Китай. Але Китай не має впливу в Європі, бореться за свій вплив в Азії. Росія перетворюється на проксі-силу Китаю саме з тієї точки зору. Європа і Сполучені Штати будують світ розвинених демократій із Японією, Південною Кореєю та іншими країнами азійського регіону, які не хочуть бути під впливом Китаю. Абсолютно новий світ. Україна не є центром цього світу. Вона і периферією цього світу. Але периферією, яка врятувала цей світ від сумної долі. Тому що якщо нової України в новій Європі не буде, буде стара Європа», – вважає Віталій Портников.

Професор історик Ярослав Грицак наголошує, що не буде вже старої Європи, і додає: «Ми зараз живемо в час пост-Європи, а ширше – пост-Заходу. В тому сенсі, що Захід поступово сходить з історичної сцени першої Європи як великий геополітичний гравець. Тому що великим геополітичним гравцем старим лишається Америка. Новий геополітичний гравець – це Китай. Місце Європи в цьому двоподілі – невідомо де. Тому що Європа починає сильно втрачати позиції щодо першого і щодо другого. Я лише нагадаю стару історичну тезу, що хто має контроль над Україною, має контроль над Східною Європою. Хто має контроль над Східною Європою, має контроль над Європою. Хто має контроль над Європою, має контроль над світом».

Ярослав Грицак, спецрозмова Радіо Свобода на LvivBookForum, Львів, 4 жовтня 2024 року

За словами професора Грицака, включення України в європейський простір є розв’язанням європейської кризи.

«Мені прикро це казати, але ми зараз маємо десятиліття війн. Є суперечки, як довго це триватиме. Зараз ключове питання нашого політичного порядку. І тут знову ж таки Україна є, бо Україна є однією з небагатьох країн, яка доводить, що свобода є цінністю. Вона пробує це казати, кричати на весь світ. Питання, хто її чує», – каже історик Ярослав Грицак.

Нині, за оцінками спікерів зустрічі, президент Росії Володимир Путін намагається довести більшість населення України до стану, коли потрібно просто вижити в голоді й холоді, щоб люди погодилися на будь-яку безпеку заради виживання.

«І Росія цим займатиметься в наступні роки російсько-української війни стільки, скільки це буде потрібно для того, щоб це все знищити. І завдання українців із цивілізованим світом, щоб цей сценарій не повторився, тому що росіяни знають, що вони роблять. Я вважаю, що Захід має дати Україні більше можливостей, більше зброїв, більше грошей, що це питання не про нас і не про нашу ефективність, і не про нашу корупцію, це питання виживання нації», – говорить Віталій Портников.

«Ключове питання для України – вийти з простору Росії. Єдиний реальний спосіб вийти з простору Росії – це приєднатися до простору Європи і НАТО… Тому для нас дуже важливо, що перемога для України означає входження України – не знаю яким часом, яким темпом, в яких розмірах – у цей простір, як можна швидше. Тоді це є геополітична поразка Путіна. Тому що Україна входить у зону, по-перше, де війни неможливі, а по-друге, це є зона, яка сильно посилює безпеку України до того ступеня, що Путін або не хоче, або не зможе більше воювати», – наголосив Ярослав Грицак.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Українська література – це самоствердження». У Львові триває LvivBookForum

Під час розмови йшлося також і про механізми впливу на владу, і про питання українсько-польських відносин.

LvivBookForum стартував 3 жовтня і триватиме до 6 жовтня. Цього разу він відбувається без традиційного книжкового ярмарку, але в програмі є численні презентації книг і дискусії.