«Православ’я. Україна. Історія» – у Львові презентували виставку, присвячену наданню автокефалії Православній церкві

Ілюстрація до книги Лазаря Барановича, 1666 рік

У Львівському історичному музеї історії релігії презентували виставку «Православ’я. Україна», присвячену наданню томосу про автокефалію і 90-річчю від дня народження патріарха ПЦУ Філарета. А це численні стародруки XVII- XVIІІ століть із фондів музею історії релігії, богословські твори православного духовенства, розповідається про автокефальну православну церкву в Україні до і в роки Другої світової війни, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Ми показуємо створення автокефального руху в Україні через історії особистостей української церкви Лазаря Барановича, Іоаникія Галятовського, Димитрія Ростовського, Стефана Яворського. Їхні твори, стародруки, які є у фондах нашого музею XVII століття, представляємо вперше», – каже упорядник виставки Людмила Ходькова.

Іоаникій Галятовський, «Ключ розуміння», друкарня Києво-Печерської лаври, 1659 рік

Експонати виставки розповідають про репресії проти православного українського духовенства, зокрема Василя Липківського, який очолював УАПЦ у 1921–1927 роках, у час більшовицької окупації України. У 1921 році Василь Липківський скликав перший Всеукраїнський церковний собор у Софії Київській, але на нього не прийшли єпископи, які підпорядковувались Російській православній церкві. Митрополит Липківський запроваджував українську мову в богослужіння. Василя Липківського було розстріляно НКВC 27 листопада 1937 року.

Студент Одеської духовної семінарії Михайло Денисенко (нині почесний патріарх ПЦУ Філарет), 1948 рік

​На виставці можна побачити особисті речі митрополита Полікарпа Сікорського, який був митрополитом УАПЦ в діаспорі до 1953 року. А також є літургійний одяг, посуд, фото, книги патріарха ПЦУ Філарета.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Епіфаній про Путіна, Порошенка, вибори, прокльони і хустки

До Православної церкви перейшли понад 200 парафій УПЦ (МП) – представниця президента

На службі Сталіна і Путіна. У Росії до війни проти України на церковному фронті долучились і деякі ліберали

Філарет про Собор, конкурентів Епіфанія і шантаж КДБ

УПЦ (МП) у Криму благословляє окупантів на захист Росії і освячує їхню зброю

Представлення томосу про автокефалію ПЦУ у Софійському соборі, Київ, 7 січня 2018 року. Софія Київська – пам’ятка архітектури і живопису часів України-Русі (11-е століття), одна з найголовніших християнських святинь Східної Європи, історичний центр Київської митрополії