Суд у Львові розглядає продовження запобіжного заходу для підозрюваного у вбивстві Фаріон

Підозрюваний у вбивстві В’ячеслав Зінченко на засіданні суду 26 липня 2024 року

Галицький суд Львова 19 вересня почав розглядати продовження запобіжного заходу для підозрюваного у справі про вбивство громадської діячки, політика, мовознавиці Ірини Фаріон.

Як повідомляє кореспондентка Радіо Свобода, на засіданні присутній підозрюваний Вʼячеслав Зінченко, який, згідно з попереднім рішенням суду, залишається під вартою до 22 вересня цього року без права на заставу.

Перед початком засідання Зінченко заявив, що проситиме, щоби його й надалі тримали під вартою, і зазначив: якщо з ним щось станеться, то це не він собі завдав шкоди.

В Ірину Фаріон стріляли у Львові ввечері 19 липня. Пізно ввечері того ж дня медики повідомили, що її поранення виявилися несумісними з життям.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Суд не випустив з-під варти підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон. Батьки не вірять у його причетність

Президент Володимир Зеленський повідомив про затримання підозрюваного у вбивстві 25 липня.

26 липня на брифінгу у Львові керівництво МВС, СБУ, Офісу генпрокурора розповіли деталі як затримання підозрюваного, так і стеження за Іриною Фаріон. Жодна камера не зафіксувала момент вистрілу, але є відео, на якому видно, як підозрюваний одягає рукавички перед замахом. За даними силовиків, на місці виявлено спортивну гільзу, але зброю не знайшли.

Правоохоронці наголошують, що мають достатньо доказів того, що саме затриманий стріляв у мовознавицю. Водночас у МВС зазначили: «слідство схиляється до думки, що стрілець – лише виконавець». Батько затриманого вважає, що його син не мав мотивів стріляти у Фаріон.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чи є замовним убивство Ірини Фаріон: докази, сумніви, деталі

26 липня львівський суд взяв під варту 18-річного жителя Дніпра, який підозрюється у вбивстві Фаріон. Підозрюваний не визнає себе винним. Він заявив журналістам, що він «нічого Фаріон не робив» і це не він.

Напад на Ірину Фаріон кваліфікували як умисне вбивство.

На сьогодні слідство вивчає мотиви вчинення злочину, це, зокрема, особиста неприязнь, громадська і політична діяльність. А також СБУ розглядає причетність Росії до організації вбивства української політичної та громадської діячки, зокрема перевіряють інформацію про можливу причетність підозрюваного до російського неонацистського руху.