«Допомогли, чим могли» – Лукашенко про участь Білорусі в обміні між Росією та Заходом

У рамках обміну був звільнений громадянин Німеччини Ріко Кріґер, який був засуджений в Білорусі до смертної кари за звинуваченнями у тероризмі

Олександр Лукашенко, коментуючи обмін полоненими між Росією та Заходом, заявив, що Білорусь попросили долучитися, «ми долучилися, допомогли, чим могли».

«Ви бачили: хлопців витягли. Нас просили – ми долучилися, допомогли, чим могли. Вийшли на волю люди, які сиділи довічно на Заході. Але такий, як президент США, будує на цьому свій авторитет, хоча не мав до цього жодного відношення. Спецслужби вели ці переговори, навіть дипломати не були залучені», – сказав Лукашенко, якого цитує державне агентство БелТА.

За його словами, була домовленість, що «зробимо це тихо – почали говорити на весь світ».

Водночас Лукашенко згадав про громадянина Німеччини Ріка Кріґера, якого передали Росії для обміну.

«Дали німця допомогти людям забрати цих бідолах. Що в цьому поганого? І цей німець живий, і цього хлопця врятували», – сказав він.

1 серпня країни Заходу та Росія разом з Білоруссю провели масштабний обмін ув’язненими. 16 осіб, що утримувалися в колоніях в Росії та Білорусі, були обміняні на 8 громадян Росії з в’язниць західних країн.

Читайте також: Путін зустрів в аеропорту Внуково визнаного винним у вбивстві Красікова та обміняних шпигунів

Берлін передав Москві Вадима Красікова, засудженого в Німеччині до довічного терміну. Натомість у рамках обміну був звільнений громадянин Німеччини Ріко Кріґер, який був засуджений в Білорусі до смертної кари за звинуваченнями у тероризмі.

Наприкінці липня Олександр Лукашенко помилував засудженого в Білорусі Ріко Кріґера, який подав йому прохання про помилування.

Читайте також: Сім’я вбитого в Німеччині чеченського польового командира Хангошвілі не знала про обмін Красікова

Вадима Красікова у Німеччині засудили за вбивство громадянина Грузії, етнічного чеченця Зелімхана Хангошвілі, який воював за незалежність Ічкерії, а в Росії був оголошений у розшук за звинуваченням у тероризмі. Його застрелили у берлінському парку Тіргартен 23 серпня 2019 року.

За гарячими слідами було затримано вбивцю – ним виявився росіянин Вадим Красіков із підробленими документами. За даними журналістів-розслідувачів, ця людина пов’язана із ФСБ Росії. У грудні 2021 року суд у Берліні визнав Красікова винним у вбивстві та засудив до довічного ув’язнення без права на дострокове звільнення. Суддя поклав відповідальність за організацію злочину на владу Росії, назвавши подію «державним терором».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Масштабний обмін ув’язнених між Заходом та Росією: кого обміняли?

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Великий обмін між Росією та Заходом: навіщо це Путіну?