Лубінець зустрівся з президентом Радіо Свобода: говорили про ув’язнених Росією українських журналістів

Дмитро Лубінець (праворуч) повідомив про зустріч зі Стівеном Капусом 11 вересня

Незаконне утримання Росією українських журналістів є зброєю проти свободи слова – про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час зустрічі з президентом Радіо Свобода Стівеном Капусом 11 вересня.

Лубінець повідомив, що учасники зустрічі обговорили питання звільнення незаконно утримуваних Кремлем українських журналістів та способи тиску на Росію через міжнародну спільноту.

За даними омбудсмана, від початку повномасштабного вторгнення Росія скоїла близько 600 злочинів проти журналістів і медіа в Україні. Серед них – незаконні затримання та викрадення медійних працівників.

Читайте також: Радіо Свобода – 70. Журналісти, політики, представники духовенства на заході до річниці. Репортаж

«Одним з незаконно засуджених є Владислав Єсипенко – український журналіст Радіо Свобода, якого затримали та засудили за сфабрикованою справою у Криму», – нагадав він.

Напередодні, на заході з нагоди 70-річчя української редакції Радіо Свобода, Стівен Капус закликав до звільнення журналіста проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Владислава Єсипенка, котрий перебуває в російському полоні з 2021 року:

«Деякі наші журналісти у в’язниці. Тож сьогодні я хочу сказати: журналістика це не злочин, Влад Єсипенко має повернутися додому».

Капус також додав, що усі ці роки видання боролося за свободу слова та демократію. І продовжує робити це і далі, під час війни Росії проти України.

Читайте також: «Репортери без кордонів» готують позов через атаку на журналістів у Краматорську

10 березня 2021 року позаштатний журналіст проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» перестав виходити на зв’язок із рідними. Невдовзі стало відомо, що ФСБ Росії затримала чоловіка, звинувативши його у «зв’язках з українськими спецслужбами» та «зберіганні й перевезенні боєприпасів». Зрештою його засудили до п’яти років колонії загального режиму та штрафу 110 тисяч рублів.

У Міністерстві закордонних справ України назвали «політично вмотивованим» винесений Єсипенку вирок. Держдепартамент США засудив вирок Єсипенку, назвавши його «ще одним прикладом зловживань російської окупаційної влади у Криму». Сам Єсипенко стверджує, що російські силовики його катували, зокрема електрикою, домагаючись свідчень.

Your browser doesn’t support HTML5

Радіо Свобода — 70 | Репортаж із заходу з нагоди річниці (відео)