Лубінець заявив про відсутність «дієвої реакції» світу на вбивства українських військовополонених

«Недопустимо, аби воєнні злочини ставали буденністю» – заявив Дмитро Лубінець

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив про відсутність «дієвої реакції» світу на вбивства українських військовополонених.

«На жаль, ми спостерігаємо відсутність дієвої реакції світу на вбивства військовополонених. Недопустимо, аби воєнні злочини ставали буденністю», – написав він у телеграмі.

Він повідомив про направлення листів ООН та Міжнародному комітету Червоного Хреста щодо чергового ймовірного вбивства російськими військовими українських військовополонених на Донеччині.

Лубінець наголошує, що Росія вчергове вчинила воєнний злочин та порушила Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими. За його словами, листи ООН та МКЧХ він направив, щоб міжнародна спільнота фіксувала ці порушення.

Офіс генерального прокурора 24 жовтня повідомив про відкриття кримінального провадження за фактом вбивства чотирьох полонених бійців Нацгвардії України поблизу Селидового на Донеччині.

За оперативними даними, 6 жовтня 2024 року четверо військових Нацгвардії виконували службово-бойові завдання на позиціях біля Селидового, близько 13:00 окупаційні війська розпочали штурм укріплень, під час якого захопили українських захисників у полон.

«У подальшому представники ЗС РФ записали допит поранених беззбройних нацгвардійців на відео. Наступного дня Сили оборони повернули втрачені позиції і в ході проведення пошукових заходів виявили тіла вбитих українських військовослужбовців», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Костін: страти українських військовополонених є цілеспрямованою політикою РФ

Генеральний прокурор Андрій Костін 15 жовтня назвав вбивство українських військовослужбовців у полоні цілеспрямованою політикою РФ.

Повідомлення про вбивства, тортури й жорстоке поводження з українськими військовополоненими надходять регулярно. Загалом українські правоохоронні органи мають інформацію про вбивство щонайменше 93 українських військовополонених російськими солдатами, повідомив 4 жовтня представник ОГП Юрій Бєлоусов.

За його словами, 80% випадків страт українських військовополонених зафіксовано у 2024 році, але тенденція стала з’являтися в листопаді 2023 року, коли «відбулися зміни у ставленні військовослужбовців РФ до наших військовополонених у гірший бік».

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє, що спостерігає збільшення кількості страт російськими військовими українських військовополонених, і наголошує, що російські командири, ймовірно, «потурають, заохочують або прямо наказують» здійснювати розстріли.

Читайте також: ОГП: на Бахмутському напрямку сили РФ розстріляли, ймовірно, пораненого бійця ЗСУ, розпочато розслідування

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Наказ – обнулити». Страти українських полонених: чому їх стає більше та як покарати винних