На півдні Лівану загинули вісім ізраїльських військових

Ізраїльський танк на кордоні з Ліваном, 1 жовтня 2024 року

Армія оборони Ізраїлю повідомила про загибель на півдні Лівану восьми своїх військовослужбовців. Усі загиблі були віком від 21 до 23 років. Це перші втрати ізраїльської армії від початку 1 жовтня наземної операції проти проіранського угруповання «Хезболла».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу висловив співчуття родинам загиблих. У своєму відеозверненні Нетаньягу також наголосив, що країна перебуває в процесі важкої війни проти Ірану. Голова уряду висловив сподівання на перемогу, повернення заручників із Сектора Гази та жителів півночі Ізраїлю до своїх домівок.

Сухопутній операції передували масовані повітряні удари ізраїльської армії по об’єктах на території Лівану, пов’язаних із «Хезболлою». Шиїтське угруповання визнане терористичним у США. У Євросоюзі терористичною організацією визнане військове крило «Хезболли», але не політична партія, яка має своїх депутатів у ліванському парламенті, а також представлена в уряді Лівану. Під час однієї з атак 27 вересня був убитий лідера угруповання Хасан Насралла.

Your browser doesn’t support HTML5

Ізраїль починає «наземну операцію» у Лівані

Увечері 1 жовтня Ізраїль зазнав масованої атаки з боку Ірану. По ізраїльській території було випущено 180 балістичних ракет. За останніми даними, загинула одна людина на території Західного берегу річки Йордан, двоє людей зазнали поранень. Тегеран заявив, що атака стала відповіддю на вбивство лідера «Хезболли» Хасана Насралли та очільника палестинського угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та Євросоюзі) Ісмаїла Ханії.

На тлі серйозного загострення відносин на Близькому Сході Ізраїль продовжує бойові дії у Секторі Гази проти «Хамасу». Члени угруповання 7 жовтня 2023 року напали на південь Ізраїлю, тоді загинуло близько 1200 громадян країни та іноземців, сотні опинилися в заручниках. За твердженням місцевої влади, підконтрольної «Хамасу», внаслідок операції Ізраїлю в Газі загинули тисячі палестинців, незалежного підтвердження ці дані не мають.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Чому Ізраїль розпочав вторгнення до Лівану, а Іран обстріляв Ізраїль? Пояснюємо