«Суди» над українськими військовими в Росії неприйнятні – голова МЗС Литви

Лінас Лінкявічус також нагадав, що санкції Євросоюзу проти Росії залишаться чинними, доки не будуть усунуті їхні причини

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус вважає неприйнятними суди над українськими військовополоненими в Москві. Таку заяву він зробив під час свого візиту до України 15 січня.

«Так звані «судові слухання», які тривають зараз у Москві, неприйнятні. Ми вимагаємо відпустити всіх членів екіпажу. Вимагаємо, щоб Росія забезпечила вільне судноплавство, як це передбачено міжнародними угодами», – заявив Лінкявічус.

Він додав, що Азовське море не є внутрішніми водами Росії, а також що поточна позиція Кремля не сприятиме послабленню санкцій.

«Всі санкції, які запровадив Євросоюз, залишаться чинними, доки причини їх запровадження не будуть ліквідовані. Але ми не бачимо такої перспективи в найближчому майбутньому», – визнає голова литовського МЗС.

Лінас Лінкявічус разом із колегами з Польщі, Естонії та Латвії перебуває в Україні з робочим візитом. В ході відвідин голови дипломатичних відомств планували відвідати Маріуполь, однак не змогли туди дістатись через погодні умови.

Станом на вечір 15 січня Лефортовський суд у Москві подовжив до 24 квітня арешт вже 16 українським військовополоненим.

Читайте також: Захоплені Росією українські моряки знову в суді: хто вони і як почувають себе в полоні​

Російські силовики захопили 24 українських моряків і три кораблі поблизу Керченської протоки 25 листопада. Російські слідчі звинувачують українських військових у незаконному перетині кордону Росії.

Україна вважає те, що сталося, актом агресії, а своїх військових, яких утримують у московському слідчому ізоляторі «Лефортово», військовополоненими. За Женевською конвенцією про військовополонених, вони повинні бути негайно звільнені, заявляють у Києві.​

Your browser doesn’t support HTML5

Полонені моряки України. Росія продовжує арешт