Нобелівська лауреатка оголосила голодування в іранській в’язниці

Іранська влада поки що офіційно не підтверджувала, що Мохаммаді почала голодування

Лауреатка Нобелівської премії миру 2023 року Наргес Мохаммаді оголосила голодування в іранській в’язниці, де її утримують. Про це, як передає агенція AFP, повідомили родичі та представники громадської кампанії за її звільнення.

Повідомляється, що Мохаммаді протестує проти умов утримання у в’язниці Евін, а також проти вимог іранської влади до жінок носити хіджаб. Які саме вона висунула вимоги, не йдеться.

Раніше іранська влада відмовилася перевести правозахисницю з в’язниці до лікарні. За словами її чоловіка Таги Рахмані, співробітники в’язниці проігнорували розпорядження тюремного лікаря, який обстежив Мохаммаді та виявив «критичний легеневий тиск і поганий стан артерій», про її термінове переведення на лікування до цивільної лікарні.

Іранська влада поки що офіційно не підтверджувала, що Мохаммаді почала голодування.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В Ірані жінку ув’язнили на 2 роки через протест проти хіджабу

Наргес Мохаммаді була удостоєна Нобелівської премії миру 2023 року за «боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та за просування прав людини та свободи для всіх».

Протягом багатьох років вона висловлювала незгоду з обов’язковим правилом носіння хіджабу, накладеним на іранських жінок, а також з обмеженнями прав та свобод жінок в Ірані.

Іранська влада 13 разів її заарештовувала, п’ять разів судила, засудивши загалом до 154 ударів батогом і 31 року ув’язнення.

Рішення про присудження їй Нобелівської премії пов’язане, зокрема, з масовою кампанією під гаслом «Жінка. Життя. Свобода», яка розпочалася в Ірані після загибелі активістки Махси Аміні минулого року. Учасники кампанії виступають за права жінок і, зокрема, проти обов’язкового носіння хіджабу. Масові акції жорстоко придушувалися владою.