Кузьменко змінили запобіжний захід – адвокат

За словами адвоката, з Кузьменко зняли електронний браслет

Шевченківський районний суд Києва змінив запобіжний захід Юлії Кузьменко, яка є підозрюваною у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, на нічний домашній арешт. Про це повідомив у фейсбуці адвокат Тарас Безпалий.

«Юлії Кузьменко змінили запобіжний захід на нічний домашній арешт і зняли браслет», – написав Безпалий.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Суд відмовився відпустити Антоненка під особисте зобов’язання

Журналіст Павло Шеремет, який на той час працював в інтернет-виданні «Українська правда», загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля, в якому він був, у центрі Києва.

У 2017 році слідчі назвали основною версією професійну діяльність Павла Шеремета як журналіста. А в 2019 році, після зміни влади в країні, – вже дестабілізацію ситуації в державі шляхом убивства відомої особи.

Справа перебуває в суді з вересня 2020 року. Підозрюваних троє: дитячий кардіохірург і волонтер Юлія Кузьменко, медсестра парашутно-десантного батальйону Яна Дугарь і ветеран АТО, військовослужбовець Андрій Антоненко. Всі вони заперечують причетність до вбивства.

4 січня 2021 року було публічно оприлюднено записи розмов ексочільника білоруського КДБ Вадима Зайцева. Там він каже, що необхідно зробити «якусь закладку» і таким чином убити Шеремета. Адже Шеремет, народжений у Білорусі і до 2010 року громадянин цієї країни (поки білоруська влада не позбавила його громадянства), до кінця життя виступав і як журналіст, різко опозиційний до влади Білорусі. Записи, опубліковані виданням EUobserver, датовані 2012 роком.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Шукайте справжніх убивць!» – активісти пікетували МВС у річницю загибелі Шеремета

Незабаром після того слідство допитало колишнього заступника командира спеціального підрозділу МВС Білорусі «Алмаз» щодо цих записів.

Утім, ключовою версією «білоруський слід» не став. У МВС заявили, що не бачать підстав, щоб зняти звинувачення з Антоненка, Кузьменко і Дугарь, бо записи нібито підтверджують версію слідства. Захисники Антоненка назвали цю заяву дезінформацією і звернули увагу, що «у справі відсутні будь-які навіть віддалені натяки на зв’язок обвинувачених із будь-якими спецслужбами».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Оцінювати «якість слідства» у справі Шеремета можна буде після вироку суду – Монастирський